Linkuri accesibilitate

4.05 - București: Agenţi electorali


Ioan Bogdan Lefter
Ioan Bogdan Lefter

4 mai 2000

Actualitatea Romaneasca, opinii, analize, comentarii
. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Ioan Bogdan Lefter).

Agenţi electorali
.

Campania electorală pentru alegerile locale nu pare sa fie foarte activă. Afişele candidatului ţărănist Cătălin Chiriţă „pe care îl vezi peste tot în capitală, pe afişe enorme galben intens, atrăgătoare, ca şi în cotidienele naţionale, în care ocupă, aproape zilnic, jumătăţi de pagină, sau pagini întregi, consumînd adică mii, dacă nu, zeci de mii de dolari pe săptămînă.”

Campania pentru alegerile generale este, in opinia comentatorului, mult mai importantă pentru că „miza acolo este, in alegerile din toamnă”. Iată trei exemple de agenţi electorali pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, asa cum sunt văzute de comentator :

„Principlul agent electoral al Partidului democrat, vicepreşedintele Traian Băsescu, apreciat pînă acum pentru eficienţa sa ministerială, la transporturi. In ultimele lui, el este cel care lansează, dinspre PD, acuzaţii vehemente la adresa tuturor. Deopotrivă a partenerilor de guvernare şi a opozitiei. Tinta principală pare sa fie Alianţa pentru Romania, percepută, poate, ca rival direct într-un eventual mariaj post electoral. Drept pentru care, Traian Băsescu demască energic, compozitia cu oameni vechia APR.” (...)

„Alianta pentru Romania l-a scos la inaintare pe Iosif Boda, vicepreşedinte. Fost consilier prezidenţial pe lîngă Ion Iliescu, apoi ambasador în perioada guvernării Văcăroiu, apoi şef de campanie pentru realegerea aceluiaşi Iliescu în 1996, cînd, candidatul a pierdut. În ultimele săptămîni, Iosif Boda aapărut într-un şir de interviuri, în presă şi la televizor. Mai ponderat în limbaj şi în ton, ca omologul său PD-ist, el şi-a făcut jocul cu dezinvoltură, dînd note, rele, cum altfel ?! - şi foştilor şi actualilor guvernanţi, spre beneficiul celei de-a treia căi, Alianţa Pentru Romania.”

Al treilea agent electoral la care se referă comentatorul este Virgil Măgureanu, fostul şef al Serviciului Roman de Informaţii, şi preşedinte al Partidului Naţional Roman. „El apare cu o bună frecvenţă în presă, tatonînd diverse formule de colaborare electorală. Anunţase de mult că în cursa pentru Cotroceni va izbîndi candidatul pe care il va susţine el. Întrucît nu mai sunt decît cîteva luni pînă la finiş, ar cam fi cazul ca Virgil Măgureanu să treacă la dezvăluiri şi să ne anunţe de pe acum cîştigătorul. Si mai misterios, el, dimpotrivă, a declarat public că nici nu s-a înscris încă în competitie candidatul său, al lui Virgil Măgureanu. Agent electoral al unei forte inaparente, neîncarnate deocamdată, cu un simpatic şi oarecum vetust aer ocult.”
XS
SM
MD
LG