Linkuri accesibilitate

Eurogrupul aprobă asistența financiară pentru Atena


Cancelarul Angela Merkel
Cancelarul Angela Merkel

Obiectivul principal al ajutorului de 80 de miliarde de euro: stabilitatea zonei monedei comune

La solicitarea autoritatilor de la Atena, ministrii de finante din zona euro au cazut de acord aseara sa activeze planul de imprumuturi bilaterale convenit pe 11 aprilie.

Asadar, dupa ce putin timp in urma anunta ca zona euro este pregatita sa ofere sprijin Greciei doar daca va fi absoluta nevoie, presedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker a anuntat aseara ca a venit timpul. Juncker a facut clar ca autoritatile de la Atena vor avea banii pana pe 19 mai, data de returnare a datoriei publice. In plus el a precizat ca evaluarea acestei serii de imprumuturi bilaterale va avea loc pe 7 mai.

“Sunt convins ca acest program ambitios va ajuta Grecia sa isi indrepte situatia financiara ca si competitivitatea” a reactionat presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy care nu a uitat sa aminteasca faptul ca obiectivul principal al acestei scheme este stabilitatea zonei euro.

Acesta de fapt este miezul problemei. Despre stabilitatea Zonei Euro a vorbit aseara si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Seful executivului european a incurajat, pe de alta parte, guvernul grec. Intr-o declaratie facuta dupa decizia Eurogrup, Barroso a punctat eforturile pe care guvernul grec trebuie sa le faca pentru a pune in practica reformele cerute de Bruxelles.

Asadar, in contextul programului comun pe 3 ani pe care Comisia European il are cu Fondul Monetar International in privinta Greciei, pachetul financiar va pune la dispozitia Atenei 110 miliarde de euro. Pe parcursul discutiilor s-a pus problema ca si bancile sa contribuie in mod voluntar la schema de imprumuturi bilaterale .

Din ajutorul de 110 miliarde care va intra in conturile Greciei in perioada 2010-2012, 80 miliarde sunt oferite de tari din zona euro iar 30 de FMI.

Spania, care va oferi Greciei peste 9 miliarde de euro este singura tara ca va aproba aceasta contributie fara sa fie nevoita sa o treaca prin parlament. Dupa cum spunea aseara un oficial spaniol, printr-un simplu decret de lege, in cateva zile banii vor ajunge la Atena.

Der Spiegel scrie astazi ca la Berlin cabinetul Merkel se pregateste sa trimita in Parlament pachetul de intrajutorare pe care Germania ar urma sa il ofere Greciei si care s-ar ridica la 22,4 miliarde de euro.

Asta ca sa vobim de cele doua extreme: Spania, a carei economie nu sta mult mai bine ca cea a Greciei, dar care ii va transfera acesteia banii cel mai rapid si Germania, motorul economiei europene, dar si cel mai sceptic membru al zonei euro, care s-a codit saptamani intregi pana sa ia decizia privind imprumutul. Si, mai e de trecut un hop: aprobarea Parlamentului. Marea ingrijorare la Berlin ( dar nu doar acolo) este ca banii imprumutati nu vor fi recuperati la aceeasi valoare.

Presa europeana il citeaza astazi pe minisitrul de finante grec care a respins ideea ca statele europene nu isi vor primi banii inapoi. Toata lumea spera acum ca efectul banilor pompati din zona euro sa fie cel scontat. Altfel va fi greu de estimat cum vor scoate camasa Portugalia, Spania si Irlanda.
XS
SM
MD
LG