Linkuri accesibilitate

Apel pentru eliberarea necondiţionată a jurnalistului Ernest Vardanean


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Valeriu Saharneanu: „Chemăm şi jurnaliştii din Rusia să susţină eliberarea jurnalistului care este ţinut în detenţie pentru delict de opinie”

De Ziua Libertăţii Presei, mai multe organizaţii mass-media de la Chișinău au lansat un apel pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a jurnalistului Ernest Vardanean, ţinut de aproape o lună în detenţie de serviciile speciale transnistrene.

Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, a explicat Europei Libere cui este adresat apelul: „În primul rînd jurnaliştilor, pentru că trebuie să fim solidari şi să cerem eliberarea lui. Trebuie să facem presiuni şi să manifestăm, zic eu, nu doar aici, ci şi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, pentru că este statul care are ceea mai mare influenţă asupra zonei transnistrene. Chemăm şi jurnaliştii din Federaţia Rusă, cărora le-am adresat şi un apel, să susţină eliberarea jurnalistului, care este ţinut în detenţie pentru delict de opinie.”

Corina Cepoi
Ce pot face jurnaliştii pentru ca Ernest Vardanean să fie liber? Din păcate, prea puţin, este de părere Corina Cepoi, directorul Centrului de Jurnalism Independent: „Prin reţeaua internaţională IFEX, încercăm să sensibilizăm opinia publică internaţională, ca organizaţiile membre să trimită scrisori de protest autorităţilor din Tiraspol. Sper că asta va ajuta, dar e foarte greu. Dacă ar fi arestat într-o ţară recunoscută, am avea nişte mecanisme de influenţă. Aici chiar nu avem, pentru că este un regim care nu acceptă implicarea nimănui. Şi atunci cum să acţionăm acolo?”

Şi Petru Macovei, director executiv al API, deplînge posibilităţile reduse de influenţă în acest caz a breslei jurnalistice: „Am adunat mai multe semnături ale unor lideri de opinie şi specialişti media din ţările care sunt reprezentate în Consiliul Europei, am făcut demersuri la noua reprezentantă a OSCE pentru libertatea de exprimare, pe lîngă reprezentanţii CE în general, ne gîndim să apelăm la Adunarea Parlamentară a CE, pentru că, din păcate, în cazul Vardanean, avem prea puţine pîrghii prin care să putem schimba lucrurile.”

Soţia jurnalistului, Irina Vardanean a declarat astăzi la un post de televiziune că şi-a văzut soţul săptămâna trecută, noaptea, în sediul ministerului securităţii transnistrene. Ea a mai spus că jurnalistul era deprimat şi arăta rău, probabil din cauza presiunilor psihice la care este supus pentru a recunoaşte faptele de care este acuzat.

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, crede că tocmai de asta este nevoie de un glas puternic al breslei: „Prin protestele noastre, prin vocea unei comunităţi mari a breslei, se poate ajuta. Eu cred că nu trebuie să lăsăm nici o zi să treacă fără să cerem eliberarea lui Ernest”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG