Linkuri accesibilitate

Mînia comuniștilor pe capitalismul din ei


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: „În opoziție, PCRM își amintește brusc de lupta de clasă, după ce în 2007 V. Voronin declanșase revoluția liberală (pentru businessmenii comuniști)”


Igor Boţan: „Pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ziua de 1 mai a fost un prilej pentru pentru a organiza aşa-zisa zi a mâniei împotriva guvernării. Deşi trebuie să menţionăm că Partidul Comuniştilor demult a pierdut, de fapt, dreptul de a vorbi în numele muncitorilor şi a clasei muncitoare. Putem aminti că la aniversarea de la restabilirea Partidului Comuniştilor, din octombrie 2003, Vladimir Voronin a fost cel care a pus cruce pe doctrina comunistă, spunând că nu mai există clasă muncitoare în Republica Moldova. Că această clasă muncitoare demult a plecat peste hotare şi că nu mai are sens să se menţină dictatura proletariatului drept scop al acestui partid.

Europa Liberă: La o conferinţă de presă mi-a răspuns franc la întrebarea pe care i-am adresat-o. Când am zis că Partidul Comuniştilor ar trebui să fie apărătorul celor săraci, prin urmare şi partidul celor săraci, dânsul a spus, că nu-i adevărat. Este partidul, în care îşi au locul şi oamenii bogaţi.

Igor Boţan: „Mai mult decât atât, eu îmi amintesc că el spunea că cei mai de vază businessmeni din Republica Moldova fac parte din conducerea acestui partid. Trebuie să mai amintim aici că în 2007 Vladimir Voronin a fost cel care a declarat revoluţie liberală şi a adoptat un pachet de legi pentru a facilita viaţa businessmenilor din Partidul Comuniştilor. În acelaşi timp, trebuie să menţionăm că din 2003 Partidul Comuniştilor s-a declarat partid al poporului, adică şi-a lăsat pretenţia să vorbească în numele tuturor.”

Europa Liberă: Şi-a extins baza socială.

Igor Boţan: „Exact. Însă după congresul de modernizare, aşa-zisul congres de modernizare din 2008, Partidul Comuniştilor a început să vorbească în numele proletariatului cunoştinţelor. Deci, înţelegând că societatea nu mai este divizată strict în clase, ci în straturi, Partidul Comuniştilor a avut pretenţia să vorbească în numele aşa-zisului proletariat al cunoştinţelor. Numai că în ziua de 7 aprilie Partidul Comuniştilor s-a convins că anume intelectualii, adică cei pe care vroia să-i tragă de partea sa, au protestat împotriva modului de guvernare a acestui partid. Totuşi, acum aflându-se în opoziţie, Partidul Comuniştilor încearcă să revitalizeze aceste sărbători vechi ale clasei muncitoare, care în timpurile sovieticilor au fost ideologizate. Vedem că partidul Comuniştilor încearcă să facă apel la sindicate, fiindcă sindicatele din lumea civilizată preau iniţiativa.”

Europa Liberă: Sindicatele însă vedem că şi-au luat zi liberă. Adică este un sindicat rezonabil, să zicem.

Igor Boţan: „Mai mult decât atâta, vreau să vă spun că acest comportament al sindicatelor a fost cultivat de către Partidul Comuniştilor în cei opt ani de zile, cât s-au aflat la guvernare. Să ne amintim de conflictul, pe care l-a generat Partidul Comuniştilor în rândul sindicaliştilor.”

Europa Liberă: Prin divizare.


Igor Boţan: „Da, prin divizare, iar apoi cooptarea organizaţiilor mai slabe de cele mai puternice, care au fost, aşa cum spuneam, au fost îmblânzite de Partidul Comuniştilor. Pot aduce un exemplu: în perioada cât Partidul Comuniştilor s-a aflat la guvernare, sindicatele, practic, nu au protestat. Mai mult decât atât, sindicatele transmiteau salutări şi felicitări guvernanţilor comunişti cu ocazia sărbătorilor. De exemplu, cu ocazia anului nou sindicatele felicitau Guvernul”.

Europa Liberă: Erau politicoase, hai să zicem aşa.

Igor Boţan: „Felicitau Guvernul pentru grija pe care o are faţă de cetăţeni.”

Europa Liberă: Revenim la întrebarea iniţială: acest om al muncii, pe care-l vedem la televizor în Europa, protestând de 1 mai cu lozinci mai mult sau mai puţin de stânga. Cui aparţine acest muncitor, acest om al muncii aici, în Republica Moldova? Care formaţiuni pot pretinde să-i ia votul?

Igor Boţan: „Cred că grija pentru salariaţi ar putea reveni în prim plan, dacă sindicatele îşi vor revedea modul de activitate şi vor proceda aşa cum se procedează în Occident – sindicatele devin susţinătoare a partidelor de orientare social-democrată. Din păcate, în Republica Moldova acest lucru nu a reuşit. Deşi în 1992-1993 fostul partid soacial-democrat în acea componenţă a încercat să formeze o alianţă cu sindicaliştii şi la primele alegeri libere, ne amintim că Serafim Urechean, care era pe atunci lider al sindicaliştilor, a candidat pe lista social-democraţilor.”

Europa Liberă: Cei mai mulţi salariaţi în Moldova sunt în agricultură. Agricultorii au fost atraşi sau împinşi în Partidul Democrat-Agrar, o formulă eşuată. Acum acest contingent unde s-ar putea mişca?


Igor Boţan
: „Părerea mea este că agricultorii nu pot deveni o forţă politică consolidată, atâta timp cât agricultura va rămâne în situaţia în care este. Doar modernizarea agriculturii poate face pe agricultori destul de abili în apărarea intereselor lor.”

Europa Liberă: Dar oamenii de la sate, în general? Că sunt intelectuali şi tineret.


Igor Boţan: „Oamenii de la sate? Pe oamenii de la sate îi putem privi ca salariaţi, în primul rând. Şi din acest punct de vedere cred că deocamdată în cadrul trilateralei - sindicate, patronate şi administraţie - se pot găsi formule mai mult sau mai puţin acceptabile, eficiente pentru apărarea drepturilor salariaţilor. Dar mă tem că partidele politice nu au deocamdată capacitatea să „exploateze” acest potenţial al salariaţilor.”

Europa Liberă: În concluzie, care ţintă este cea mai ademenitoare, cea mai ofertantă pentru partidele politice, care s-ar putea să intre foarte curând în campania alegerilor anticipate? Care ar fi un grup social, un strat pentru care s-ar lupta diferite formaţiuni?

Igor Boţan: „Părerea mea este că ne putem referi, din acest punct de vedere, la profesori, la ingineri, la medici. Mai cu seamă cei care locuiesc la sate, fiindcă ei sunt formatori de opinie şi cred, că partidele politice din Republica Moldova demult au înţeles acest lucru. Şi sunt cei mai solicitaţi, pentru că ei au capacităţi de înţelegere a ceea ce se întâmplă, dar şi, aşa cum spuneam, capacităţi de a influenţa oamenii, care sunt departe de politică.”

Europa Liberă: Gastarbaiterii?

Igor Boţan: „Gastarbaiterii cred că sunt o categorie, care, deocamdată, nu poate fi implicată plenar în viaţa politică, dat fiind faptul că problema votului peste hotare nu a fost soluţionată. Iar soluţionarea ei necesită resurse financiare extraordinar de mari, pe care Guvernul în actuala situaţie, pur şi simplu, nu le are.”
XS
SM
MD
LG