Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Dependența de Internet


„Cel mai bun prieten al omului nu este cîinele, ci abonamentul de Internet cu capacitate nelimitată.”


Dan Alexe despre un cadou care, oferit copiilor, ar putea fi unul otrăvit sau de natură să creeze dependenţă…


Un prieten care are un baiat adolescent mi s-a plans ca de cand i-a cumparat copilului un computer cu internet, acesta nu mai iese din camera cu zilele. Bietul om m-a intrebat daca nu ar face bine sa instaleze in acel computer un filtru, un program care sa-i arate la ce se uita copilul in orice moment cand nu se duce la scoala sau nu are teme de facut.

I-am explicat insa ca cel mai nelinistitor n-ar fi continutul saiteurilor pe care le viziteaza copilul, ci faptul ca pare a fi pe cale de a deveni dependent de un mod de comunicare care atunci cand nu e util devine artificial si daunator. In unele tari, dependenta fata de internet a fost de multa vreme asimilata dependentei de droguri sau de alcool. Toti acei adololescenti si adulti care stau cu orele, uneori zile in sir, in fata ecranului, cu ochii rosii, muti si neatenti la nimic altceva in jur, au intr-adevar aspectul unor drogati.

Cum i-o spunea unui psihiatru unul din asemenea drogati, „Cel mai bun prieten al omului nu este cainele, ci abonamentul de internet cu capacitate nelimitata.” Majoritatea acestora sunt dependenti in acelasi timp de Internet, dar si de telefonul mobil. In momentul in care persoana atinsa de acest sindrom mai devine dependenta si de alcool, sau de fumatul de ierburi, si isi intrerupe orice activitate sociala reala pentru a sta acasa si a comunica pe FaceBook, respectiva persoana a devenit un soi de autist care are nevoie de sprijin psihologic.

Prin unele tari, ei chiar sunt recunoscuti ca atare si tratati in clinici specializate in sevrajul de internet. „Stiu”, mi-a spus prietenul meu. „In China au descoperit ca asta nu se poate vindeca decat prin socuri electrice. Exista clinici, in care dependentii de Internet sunt inchisi cu forta si unde li se transmit zilnic, prin niste electrozi prinsi pe frunte, socuri puternice, pana se vindeca. Auzind de o asemenea metoda barbara, l-am intrebat pe prietenul meu unde a citit asta. Pe Internet, mi-a raspuns el, mirat de intrebare, ca si cum lucrul se intelegea de la sine.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG