Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul PCRM de modificare a art. 78 din Constituție


Curtea Constituţională a avizat pozitiv proiectul fracţiunii comuniste de modificare a articolului 78 din Constituţie, privind alegerea preşedintelui. Proiectul comunist păstrează sistemul alegerii indirecte a preşedintelui în Parlament dar în trei tururi, reducând treptat numărul de voturi necesare de la 61 la 52.

Curtea a declarat însă că anumite prevederi ar trebui să faca obiectul unor legi separate pentru a evita noi blocaje politice: de exemplu, precizarea că numai următorul Parlament poate trece la modificarea legii supreme. Avizul Curţii este consultativ dar necesar pentru ca dezbaterile în Parlament să poată începe.

Pe 4 mai, Curtea Constituţionala va analiza şi proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană care prevede alegerea preşedintelui prin vot direct. Preşedintele Curţii a declarat Europei Libere că se aşteaptă ca şi acest proiect să primească un aviz pozitiv. Problema rămâne în Parlament, pentru că modificarile la Constituţie au nevoie de 67 de voturi pentru, ca să fie adoptate şi nici o forţă politică nu dispune de aceasta majoritate.
XS
SM
MD
LG