Linkuri accesibilitate

KazMunaiGaz nu poate respecta scadența


Petromidia
Petromidia

Restanțele lipsesc din veniturile bugetului României pe 2010

Compania kazaha KazMunaiGaz a recunoascut astazi ca negociaza cu guvernul roman restituirea datoriei in urmatorii trei-patru ani, fiindca nu are suficienti bani pentru a respecta scadenta istorica a rafinariei Petromidia. Cea mai mare rafinarie din Romania, Petromidia a intrat total in posesia companiei kazahe in 2009, dar potrivit cifrelor pierderile de anul trecut sint de peste 100 de milioane, aproape la fel ca in 2008.

Petromidia, infiintata in 1975 sub regimul comunist a fost modernizata de liberalul Dinu Patriciu care a obtinut-o prin privatizare. Aflata la Navodari, linga Constanta, Petromidia este singura rafinarie amplasata in zona Marii Negre, cu acces direct catre Canalul Dunare Marea Neagra si la Portul Midia unde au acces nave de mare tonaj. Cu toate aceste avantaje strategice, rafinaria nu a reusit sa devina profitabila, iar autoritatile kazahe au gindit achizitonarea ei inainte de inceperea crizei, bazindu-se pe faptul ca va putea fi inclusa intr-unul din circuitele energetice la care vrea sa se conecteze Romania.

Rambursarea obligatiunilor Petromidia a fost luata deja in considerare ca sursa de venituri la buget in 2010 la nivelul datoriei totale de 600 de milioane de euro, adica aproape 0,5 la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei. Executivul prevazuse totusi ca doar jumatate din restante vor putea fi incasate. Pe de alta parte, premierul Emil Boc a declarat la inceputul lunii trecute ca statul roman ar putea ajunge actionar minoritar la Petromidia, in contul datoriilor istorice ale rafinariei. In acelasi timp un document intern al guvernului, citat de presa centrala in martie scotea la iveala intentia statului de a redeveni actionar minoritar, daca kazahi nu pot plati macar 300 de milioane de euro, bani trecuti la capitolul venituri, potrivit Acordului cu Fondul Monetar International.

Devreme ce Romania nu poate folosi acesti bani acum cind are mare nevoie de ei, ar fi mai profitabil sa redevina actionar la rafinaria Petromidia. Aceasta idee a premierului roman este cu atit mai interesanta cu cit potrivit planurilor facute de Traian Basescu si Nursultan Nazarbaev petrolul kazah ar putea fi transportat printr-un nou oleoduct care sa tranziteze Azerbaidjanul si Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere si de aici mai departe spre Trieste prin conducte.
XS
SM
MD
LG