Linkuri accesibilitate

Serghei detestă „securitatea dură”


Sergei Lavrov la Consiliul Europei
Sergei Lavrov la Consiliul Europei

Ministrul de externe rus Lavrov pledează la APCE pentru o modalitate soft de depășire a „neînțelegerii strategice”

Asteptat cu deosebit interes, discursul minstrului de externe rus Sergei Lavrov a atins 3 chestiuni principale: locul Rusiei in istoria trecuta si prezenta, noul model de securitate globala si relatia cu Uniunea Europeana si Consiliul Europei.

Inainte de toate, seful diplomatiei de la Moscova a incercat sa puna Rusia, poate cel mai dificil membru al Consiliului, dupa cum avea sa spuna chiar un membru al APCE, intr-o lumina pozitiva.

Cand a venit vorba despre problemele trecutului, Lavrov s-a concentrat asupra fascistilor si nu asupra comunistilor fie, ca au fost leninisti sau stalinisti. Pe acestia din urma a insistat el, Rusia i-a condamnat asa incat «respingem incercarile de falsificare a istoriei si de punere in carca Rusiei a tuturor greselilor politice europene».

Mergand mai departe pe firul istoriei Lavrov a declarat ca paradoxal, arcul de bipolaritate din timpul razboiului rece constituit de Statele Unite si Uniunea Sovietica, NATO si Tratatul de la Varsovia, a permis Occidentului sa isi vada de treaba in liniste si sa se dezvolte.

Evolutia evenimentelor, inclusiv ideea Antlanticismului, sfarsitul razboiului rece si globalizarea, ofera politicienilor europeni dar si celor de pe continentul american motive solide sa vorbeasca despre un spatiu cuprinzator intre Vancouver si Vladivostok, crede Lavrov. Situatia existenta necesita a revizuire radicala a institutiilor existente si a modului lor de actiune - este de parere inaltul oficial rus referitor la actualul model de securitate europeana.

„Este putin probabil ca o noua ordine globala sa fie condusa de tandemul Statele Unite-Uniunea Europeana atata vreme cat politica globala cunoaste o regionalizare”, crede ministrul rus de externe.

De fapt este vorba de supravietuirea comuna a Uniunii Europene, Rusiei si Statelor Unite pe scena mondiala care, in opinia lui Lavrov, poate fi realizata prin infiintarea unui «Parteneriat pentru modernizare intre Uniunea Europeana si Rusia».

Cum era de asteptat, Lavrov a amintit in acest context despre Initiativa Tratatului European de Securitate prezentat la Berlin, in 2008, de presedintele rus Dmitri Medvedev. «Telul nostru este sa facem din securitatea indivizibila un principiu obligatoriu din punct de vedere juridic. Asta inseamna sa dam pagina istoriei si sa trecem de etapa «securitatii dure», a punctat Serghei Lavrov.

«Acesta este modul de a depasi criza de incredere care s-a transformat intr-o neintelegere strategica care ii face pe multi sa vorbeasca despre o „pace rece” sau chiar despre un „nou razboi rece” » si-a argumentat diplomatul rus analiza.

Si, apropo de razboiul rece si de cortina de fier, Lavrov a marturisit ca, in opinia sa, acestea par a avea noi forme in Occident. „Ceea ce se numea «cortina de fier» risca sa se transforme in «cortina de fier a vizelor”, a punctat el.

Pe parcursul discursului, Serghei Lavrov a reprosat Vestului ca nu a stiut sa raspunda incercarilor Rusiei de a comunica. „Acum, in discutie nu mai este ostilitatea dintre state, pentru care au fost create «coalitii invechite». Noile provocari si amenintari sunt reprezentate de problemele transfrontaliere,’’ a spus Lavrov, trimitand cu gandul la conflictele din Osetia de Sud si Abhazia sau chiar la Transnistria.

Interpelat de un membru al Adunarii Parlamentare, cu privire la Georgia, Lavrov a spus : «Am un mare respect pentru poporul georgian si sper ca vor veni vremuri cand Georgia va avea conducatori care sa isi respecte poporul si vecinii».

Nici Uniunea Europeana nu a lipsit din discursul inaltului diplomat rus. Serghei Lavrov a declarat ca sustine pe deplin reformarea Consiliului Europei considerand insa «inadmisibila incercarea de a transforma Consiliul Europei intr-un organism subsidiar Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG