Linkuri accesibilitate

Bilanț al relațiilor moldo-române la întîlnirea Ghimpu-Băsescu de la Iași


Aflat la Universitatea din Iaşi, împreună cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, preşedintele României Traian Băsescu a reafirmat încrederea sa în viitorul european al Moldovei, declarând că „suntem două state şi un singur popor iar un popor are drept, în integralitatea lui la un viitor comun”. În opinia preşedintelui român, în acest moment, lucrul cel mai important este ca cetăţenilor moldoveni să li se asigure dreptul la liberă circulaţie.

România a reacordat, luna trecută, 5.300 de cetăţenii unor cetăţeni moldoveni – un ritm de rezolvare a cererilor care se datoreaza simplificării legii, a declarat la Iaşi preşedintele Băsescu. „Obiectivul nostru este să satisfacem 10 mii de cereri pe lună”, până la sfârşitul anului.

La rândul său, preşedintele interimar Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe tinerii moldoveni să se întoarcă acasă după studii: „Va invit sa va întoarceţi si sa ne înlocuiţi pe noi, cei care suntem acum la guvernare", a declarat Ghimpu. Politic, în acest moment, Republica Moldova are o singură problemă, în opinia lui Ghimpu, criza constituţională.
Cât priveşte economia, preşedintele a fost de părere că numai investiţiile străine direct pot ajuta Moldova să aibe o economie reală . „Republica Moldova nu are economie. Noi am ramas un stat cu terenuri agricole...”, a mai declarat la Iaşi preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG