Linkuri accesibilitate

O tentativă PCRM de a prelua din nou controlul asupra Justiției


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Ministrul Alexandru Tănase: „Revenind în fruntea CSJ, Ion Muruianu nu înțelege că este imposibil să menții un sistem de justiție bazat pe cumetrism și minciună”

Ion Muruianu a revenit astăzi în biroul de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, la o zi de la decizia Curţii Constituţionale de a declara nelegitimă demiterea sa de către Parlament. Curtea a considerat că votul de la începutul lunii martie prin care majoritatea parlamentară l-a demis pe Muruianu a încălcat separaţia puterilor în stat şi a neglijat rolul Consiliului Superior al Magistraturii. Pregătește contramăsuri ministrul Justiţiei care îl consideră pe Muruianu o piedică în calea reformării justiţiei?

Ministrul Alexandru Tanase se declara convins ca hotarirea Curtii Constitutionale a fost adoptata sub influenta unor factor din afara instantei. El a declarat astazi din nou Europei Libere ca repunerea lui Ion Muruianu in functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie este o incercare a comunistilor de a-si restabili controlul asupra justitiei.

Alexandru Tanase: „Dl Muruianu nu intelege un lucru extrem de simplu - ca este imposibil sa te opui unor energii de instaurare a legalitatii si de schimbare in justitie. Este imposibil sa mentii un sistem bazat pe cumatrism si minciuna Daca ar fi fost mai prudent, ar fi ascultat sugestiei de a pleca benevol. Ar fi fost un gest onorabil.”

Supararea demnitarilor nu face decit sa certifice faptul ca hotarirea de ieri a Curtii Constitutionale a dat in vileag caracterul politic a demiterii lui, constata mai multi observatori independenti, care depling in special presupusa „neglijare a rolului Consiliului Superior al Magistraturii”.

Iata replica ministrului Tanase.„Este un mare fals pe care CC l-a trecut cu vederea in mod intentionat. In ziua in care a fost destituit Muruianu, a avut loc si sedinta CSM. Muruianu a solicitat acestuia sa intervina. CSM a spus foarte clar ca problema nu tine de competenta CSM. Este o competenta expresa a Parlamentului.”

Ministrul Tanase reproseaza in principal CC ca, din motive neclare, si-ar fi revizuit practica de a nu examina chestiuni cu caracter individual, cum este cea legata de demiterea lui Muruianu.

L-am intrebat pe Victor Puscasu, judecator la Curtea Constitutionala, cum raspunde acestor reprosuri:

Victor Puscasu: „S-a schimbat practica Curtii de la Strasburg si s-a schimbat si practica CC. Pozitia CC este urmatoarea – nu pot fi luate spre examinare doar chestiuni legate de functii de interes politic si pot fi examinate chestiunile legate de functiile de interes public.”

Pe de alta parte, agentul guvernamental la CEDO al R. Moldova, Vladimir Grosu critica decizia CC de a-si largi competentele. „Este o schimbare brusca si fara motivatie explicita. O practica neordonata poate trezi probleme prin prisma unui process echitabil.”

In ciuda controverselor pe care continua sa le stirneasca decizia de ieri a CC, Ion Muruianu si-a reluat deja activitatea in functia pe care o parasise cu aproape doua luni in urma, fara sa faca declaratii de presa sau comentarii privind consecintele juridice ale deciziei adoptate de Curtea Constitutionala.

Ministrul Tanase spune insa ca magistratul s-a grabit: „Eu nu port un razboi personal cu Muruianu, indifferent de functia pe care o are. Eu am o misiune extreme de clara – instaurarea ordinii in justitie. Justitia este format din oameni, prin urmare nu putem face ordine fara schimbarea oamenilor care au provocat din justitie. Procedura disciplinara impotriva lui a inceput, este un dosar dubios de peste 20 mln. de euro. Avem si alte plingeri carora le vom da curs.”

Colegiul disciplinar al magistratilor va dezbate cazul Muruianu la sedinta din 7 mai.
Previous Next

XS
SM
MD
LG