Linkuri accesibilitate

Retrogradarea ratingului Greciei de către Standard&Poors' duce la devalorizarea monedei euro față de dolar


După ce agenţia de rating Standard and Poors a retrogradat la cel mai jos nivel calitatea datoriei externe a Greciei, implicit capacitatea statului de a face fata acestei datorii, moneda euro a cazut din nou în fata dolarului, la sub 1,32 – cel mai jos nivel din ultimul an. Bursele în lumea întreaga au inregistrat pierderi, iar bursa de la Atena a interzis speculaţiile de scurtă durată. Capacitatea Portugaliei de a-şi achita datoria externă a fost deasemeni revizuită în jos de Standard and Poors.

O criza care nu trebuie lăsată să pună sub semnul întrebării credibilitatea zonei euro, a declarat preşedintele FMI, Strauss-Kahn. Strauss-Kahn s-a aflat la Berlin, unde s-a întâlnit cu ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene.

Greciei i s-a promis un sprijin financiar de peste 40 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar International, dar Germania continuă să pună condiţii foarte stricte guvernului de la Atena. Germania ar trebui să contribuie cu peste 8 miliarde de euro la fondul de sprijin pentru Grecia.

Între timp, Comisia Europeana a cerut agentiilor de rating sa evalueze "in mod responsabil" riscurile prezentate de Grecia şi să ţină cont de ajutorul pregătit de Uniuna Europeană şi FMI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG