Linkuri accesibilitate

Demiterea președintelui CSJ Muruianu - o decizie anti-constituțională?


Ministrul Justiției Alexandru Tănase
Ministrul Justiției Alexandru Tănase

Alexandru Tănase: „Hotărârea CC se încadrează în logica PCRM care a creat un sistem mafiot și a folosit justiția pentru scopurile sale”

Curtea Constituţională a decis că Parlamentul a încălcat Constituţia când l-a demis pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu. Parlamentul şi-a întemeiat decizia luată cu două luni în urmă pe constatarea că Muruianu, în loc să îmbunătăţească justiţia în urma numeroaselor procese pierdute de Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a acuzat presa că ar fi jucat un rol „diabolic” la denigrarea judecătorilor moldoveni. Majoritatea parlamentară vede în Muruianu un obstacol în calea reformării justiţiei, dar în urma deciziei de astăzi s-ar putea vedea nevoită să-l restabilească în funcţie.

Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, cel care ceruse Parlamentului să-l demită pe Ion Muruianu, a spus astăzi comentînd decizia Curţii Constituţionale, că aceasta n-ar trebui să se soldeze cu repunerea în funcţie a ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie. Tănase afirmă că conform practicilor de pînă acum, Curtea nici nu trebuia să se apuce de examinarea acestei chestiuni, iar chiar dacă a făcut-o, decizia sa nu poate avea caracter retroactiv.

Alexandru Tănase: „Cu toate acestea, am primit vineri o hotărîre a CC, prin care ei şi-au revizuit practica constantă timp de 10 ani, adoptînd în acest sens o decizie în lipsa reprezentantului Parlamentului, a guvernului, precum şi a grefierului. Ciudată situaţie.”

Ministrul vede în decizia Curţii Constituţionale o încercare a Partidului Comuniştilor de a prelua controlul asupra justiţiei. Alexandru Tănase: „Hotărârea Curții Constituționale se încadrează în logica Partidului Comuniștilor, care au creat un sistem mafiot și au folosit justiția pentru scopurile lor. Un element important al acestei scheme este Muruianu”.

Iată însă replica comuniştilor, formulată pentru Europa Liberă de depuatul PCRM, Igor Dodon: „Oponenţii noştri aprobă deciziile Curţii atunci cînd aceasta ia decizii în folosul lor şi, dimpotrivă, o critica atunci cînd deciziile nu sunt în folosul lor. Cam straniu este acest lucru.”

Potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să hotărască dacă îl repune sau nu în funcţie pe magistratul Ion Muruianu. Consiliul nu a luat încă o decizie, iar preşedintele acestuia, Dumitru Vesterniceanu ne-a spus că nu ştie deocamdată cum se va proceda.

Curtea Constituţională a fost solicitată să se expună asupra demiterii lui Muruianu de către un grup de deputaţi comunişti, care s-au ridicat în apărarea acestuia pentru că ar fi fost demis ilegal. Solicitări similare au mai fost depuse la Curte şi în cazul a cel puţin doi foşti demnitari comunişti, unul fiind fostul director al SIS, Artur Reşetnicov, la fel demis printr-o decizie a legislativului.

L-am întrebat pe expertul în drept constituţional Mihai Cotorobai, fost judecator la Curtea Constitutionala, cîtă dreptate are ministrul Tănase atunci cînd afirmă că nu este de competenţa curţii să se expună în astfel de situaţii.

Mihai Cotorobai: „Curtea Constituţională examinează doar constituţionalitatea actelor normative. Acte individuale de o singură dată, care nu conţin norme, reglementări, nu sunt de competenţa CC. Asta nu-i treaba CC. În Constituţie nu este nimic despre asta. Eu chiar mă mir să aud. Curtea examinează doar probleme de constituţionalitate. Despre preşedintele CSJ nu scrie nimic. În tot cazul aşa a fost pînă acum. Sunt chestiuni mai serioase de care trebuie să se ocupe CC, care sunt prevăzute expres în legea cu privire la CC şi Codul jurisdicţiei constituţionale.”

Vom aminti că Ion Muruianu a intrat în atenţia autorităţilor şi a presei atunci cînd a numit „cîini turbaţi” jurnaliştii care au scris despre justiţia moldovenească şi numeroasele cazuri pierdute de aceasta la CEDO.

L-am întrebat pe Anatol Golea, unul dintre jurnaliştii care după această declaraţie au cerut demiterea magistratului, ce crede despre verdictul CC.

Anatol Golea: „Judecătoriile sunt instanţele cu cel mai mic grad de credibilitate din partea populaţiei. Nimic nu se schimbă. Dar în cazul Muruinau eu cred că nu se pune punct. La acest subiect se va mai reveni, am impresia.” Aluzie la o acţiune disciplinară la adresa lui Muruianu, bănuit că ar fi emis o hotărîre judiciară ilegală, şi la o cercetare a Procuraturii Generale referitoare la cheltuirea de către acesta a unei jumătăţi de milion de lei bani publici pentru procurarea unui automobil de marca Mercedes, ambele acţiuni fiind aduse în atenţie de ministrul Tănase.
Previous Next

XS
SM
MD
LG