Linkuri accesibilitate

București: Mihai Ghimpu cere UE să considere aderarea Moldovei un caz special în condițiile noi create în regiune


Aflat într-o vizită de două zile la Bucureşti, preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a întâlnit la Cotroceni cu omologul său român Traian Băsescu,ocazie cu care a fost semnată o declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic vizînd integrarea Republicii Moldova în Uniunea europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a remarcat: ”Cu exact 10 ani în urmă, la Chisinau era parafat tratatul de parteneriat „privilegiat” între România şi Republica Moldova, care a rămas fără consecinţe. Informaţii despre acel tratat puteţi găsi în rubrica de arhiva istorică, de pe pagina de internet a Europei libere”.

Vorbind în plenul parlamentului român, Mihai Ghimpu a îndemnat Uniunea Europeană să considere aderarea Republicii Moldova drept „un caz special...în condiţiile geostrategice nou create în regiune”. Ghimpu a pledat şi pentru o implicare mai activă a Uniunii europene în rezolvarea conflictului transnistrian.

În pregătirea aderării României la spaţiul Schengen, încă de anul viitoar, Ghimpu a cerut să fie simplificată procedura de acordare a vizelor, mai ales să se renunţe la obligativitatea unei invitaţii notariale şi a dovezii de a poseda 500 de euro.

România şi Republica Moldova au semnat acordul prin care Chisinăul primeşte un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG