Linkuri accesibilitate

Cel mai important este deschiderea Moldovei către UE și România



De ce sint importante reformele din Romania pentru Republica Moldova? Ce trebuie sa invete Chisinaul de la Bucuresti? Sint citeva din temele discutiei pe care Lucian Stefanescu a purtat-o cu Janos Barabas, fostul sef adjunct al misiunii diplomare maghiare din Chisinau, actualmente seful oficiului politic al ambasadei Ungariei la Bucuresti.

Janos Barabas: Lucrul cel mai important este deschiderea Moldovei catre Uniunea Europeana, catre Vest, si mai ales catre Romania. Am invatat dintr-o carte a lui Arnold Toynbee ca schimburile comerciale inseamna nu numai schimb de marfuri dar si schimburi de oameni si de idei.

In Republica Moldova vin putini turisti romanii, dar vine marfa romaneasca. In ultimul timp vin si televiziuni din Romania. Asta inseamna ca sa largeste perspectiva, ca relatia dintre oamenii care traiesc de-a parte si de alta a Prutului devine mai rationala.

Si am impresia ca bucurestenii nu se mai mira ca basarabenii spun ca ei vorbesc moldoveneste si romaneste…

Europa Liberă: Aceasta afirmatie ar putea suna bizar acum la Chisinau, pentru ca sint multi care spun ca nu exista limba moldoveneasca…

Janos Barabas: Da, dar trebuie sa observam ca prin deschiderea mai multor cai de comunicare, problema asta nu mai este asa de arzatoare….

Europa Liberă: …Asta si pentru ca in Moldova sint multe alte lucruri de rezolvat acum…

Janos Barabas
: …Da. Si eu cred ca cheia succesului sta in economie. Sigur, cind e vorba de integrarea unei parti a Europei in structurile vestice, primii pasi se fac in structurile hard, de securitate, dupa care urmeaza structurile moi, cum se spune in jargonul politic de la Bruxelles. Asta inseamna economie, inseamna Uniunea Europeana.

Republica Moldova are sanse bune sa scape de vize in zona Schengen, daca guvernul de la Chisinau isi face anul viitor temele pentru acasa. Republica Moldova are de asemenea sanse bune sa scape de taxe pentru export in Uniunea Europeana. Sa fii membru in Uniunea Europeana e un lucru bun, dar sint pasi intermediari care ajuta foarte mult la modernizarea Republicii Moldova.

Europa Liberă: E un optimism in ce spuneti, dar pina una alta Republica Moldova e intr-o tranzitie care se prelungeste…

Janos Barabas: Eu am o mare simpatie pentru moldoveni, am lucrat acolo, si stiu ca le este foarte greu. Un milion de basarabeni s-au dus sa lucreze in strainatate. Sint intr-o stare economica foarte precara, si cred ca sansa Republicii Moldova este sa atraga investitori straini, din Vest.

Pentru asta trebuie sa se instituie facilitati, cu legi care sa-i atraga pe investitori sa vina sa faca parcuri industriale. Pentru asta guvernul trebuie sa faca infrastructura, sa promita investitorului sa faca un drum, sau canalizare, daca investitorul face o fabrica.

Stiati ca in Republica Moldova investitorul nu are inca dreptul de a cumpara terenuri, ci doar cladiri? Aici intervine o chestiune care tine de mentalitate. Cineva de la Londra sau New York care aude de Republica Moldova si afla ca nu are dreptul sa cumpere teren in tara asta devine imediat neincrezator. De aceea, guvernul de la Chisinau trebuie sa faca multe legi in lunile care vin, legi care sa ofere facilitati investitorilor.

Un al doilea lucru este incurajarea dezvoltarii economiei, ceea ce inseamna ca banii primiti de Republica Moldova de la Fondul Monetar Internatioal, sau de la diverse tari donatoare din Uniunea Europeana sa mearga la incurajarea dezvoltarii economiei, si nu pentru astuparea gaurilor din buget.

Iar al treilea pas, dupa venirea investitorilor straini, dupa incurajarea dezvoltarii economice, ar fi venirea inapoi a moldovenilor care lucreaza in strainatate pentru a investi in intreprinderi mici si mijlocii, in manufacturi sau in servicii, pentru ca tara sa porneasca. Sper foarte tare sa se intimple asta.

Si in acest punct ajungem la interdependenta dintre modernizarea Republicii Moldova si modernizarea Romaniei. Daca in Romania se fac reforme si Romania are succes cu reformele, acesta ar fi un exemplu foarte bun pentru republica Moldova.

Europa Liberă: Deci pina la urma Romania ar putea da lectii Republicii Moldova… Desi asta e o propozitie care ar putea suna urit..

Janos Barabas: Da, dar acesta este un lucru natural. Luam exemplu de la vecini, niciodata n-am crezut de pilda ca Ungaria ar trebui sa urmeze modelul Suediei sau al Taiwanului sau din tari indepartate. Noi sintem in regiunea noastra, avem de-a face cu vecinii, cu prietenii, cu rudele noastre care sint in aceasta regiune.

Si cu siguranta Republica Moldova va avea de invatat de pe urma modernizarea Romaniei. Mentalitatea, economia si sansele Moldovei sint in regiune.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG