Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Frămîntări în conducerea foștilor comuniști bulgari


Serghei Stanișev
Serghei Stanișev

Un număr tot mai mare de tovarăși cer reformarea partidului sau pur și simplu pleacă.


Diferenţa dintre liderul moldovean PCRM şi preşedintele partidului socialist - fost-comunist - din Bulgaria este că Voronin şi-a mentinut partidul pe linia de plutire după eşecul electoral de anul trecut. Mai multe în jurnalul de corespondent al lui Petio Petkov
.

Situația lui Serghei Dmitrievici Stanișev – președinte al partidului socialist – fost comunist, din Bulgaria, seamană cu cea a lui Vladimir Voronin – liderul comuniștilor moldoveni. Cei doi au supraviețuit cu un an în urmă căte un eșec electoral. Ce este drept, Stanișev a pierdut într-un mod catastrofal în fața centristului Boiko Borisov în timp ce Voronin și-a menținut partidul pe linia de plutire și comuniștii continuă să conducă în sondaje. Aceasta însă nu-i mulțumește pe un număr tot mai mare de tovarăși care cer reformarea partidului sau pur și simplu pleacă.

La Sofia situația este aproape identică. Aici însă presiunea pentru alegerea unui nou lider a căpătat forme organizatorice ceva mai concrete. A început adunarea de semnături în favoarea convocării unui congres extraordinar – cu un singur punct în ordinea de zi - înlocuirea lui Stanișev. Mai mulți lideri ai partidului, printre care foștii miniștri de interne și al economiei Rumen Petkov și Rumen Ovciarov, au vorbit despre nevoia reînnoirii imaginii pătate de cei patru ani în coaliție cu țariștii lui Simeon de Saxa Coburg Gotha și cu turcii lui Ahmed Dogan. Alegerile locale și cele prezidențiale bat la ușa și noi trebuie să oferim cetățenilor ceva nou, a declarat Ovciarov, considerat a fi principalul exponent al intereselor concernelor energetice din Rusia în Bulgaria.

Liderul fracțiunii de stîngă în cadrul partidului Krasimir Premeanov, a anunțat că inițiativa pentru convocarea congresului aparține lui Kiril Dobrev – unul din cei mai populari tineri socialiști. Ea ar fi sprijinită de redactorul șef al oficiozul comunist „Duma” Evelin Nikolov, de secretariii biroului executiv Kornelia Ninova și Anton Kutev și de liderii organizației sofiote. Mediile văd în spatele complitului și actualul președinte Gheorghi Părvanov.

„Stanișev va fi trădat de cei mai apropiați colaboratori care aleargă după posturi”, a declarat eurodeputata Ileana Iotova.

Se așteaptă că ideea congresului extraordinar va fi lansată într-un mod oficial la plenara foștilor comuniști din 30 aprilie.
XS
SM
MD
LG