Linkuri accesibilitate

Comisia americană Helsinki cere interzicerea accesului în SUA în unor oficialități ruse


Imagine de la funeraliile lui Sergei Magnitsky în noiembrie 2009
Imagine de la funeraliile lui Sergei Magnitsky în noiembrie 2009

Lista cuprinde numele unor agenti ai securității ruse, polițiști, procurori, judecători, responsabili cu impozitarea și șefi de penitenciar, acuzați de a fi implicați în uciderea avocatului Sergei Magnitsky.



O influenta organizatie americana cere ca unui numar de oficialitati ruse sa le fie interzis accesul in America. Despre ce este vorba ? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Moscova, Valeriu Sela
.

Senatorul Benjamin Cardin, presedintele Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa a trimis secretarului de stat, Hillary Clinton o lista care cuprinde numele unor agenti ai securitatii ruse, politisti, procurori, judecatori, responsabili cu impozitarea si sefi de penitenciar, acuzindu-i pe toti ca ar fi implicati in uciderea lui Sergei Magnitsky.

Acesta a fost un avocat care a dat la iveala frauda in valoare de circa 149 de milioane de dolari, la originea careia s-ar fi aflat coruptia in rindurile fortelor de politie si securitate. Este foarte probabil ca initiativa Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa va duce la o disputa intre administratia Obama si Kremlin. Pe lista trimisa de Comisie figureaza adjunctul Procurorului General al Rusiei, Viktor Grin, investigatorul sef al Ministerului rus de Interne, Alexei Anichin si 11 judecatori.

Magnitski, care era in virsta de 37 de ani a murit in noiembrie in inchisoarea Matrosskaya Tishina din Moscova unde era detinut de aproape un an, in asteptarea procesului pentru delicte fiscale. In inchisoare, el nu a primit ingrijire medicala in ciuda faptului ca era grav bolnav si nu i s-a permis sa fie vizitat de familie. Magnitsky, avocat la firma americana Firestone Duncan, a reprezentat o companie britanica, Hermitage intr-o disputa cu oficialitati ruse despre care se crede ca ar fi fost implicate in frauda fiscala.

El a fost arestat la ordinele unor ofiteri din Ministerul de Interne de la Moscova pe care-i acuzase ca si-au insusit circa 230 de milioane de dolari, impozite platite statului de Hermitage. Magnitsky s-a plins ca ofiterii l-ar fi batut, in repetate rinduri, in incercarea de a-l face sa-si retraga acuzatiile. Procurorii sustin ca detinutul ar fi decedat in urma unui infarct, dar familiei nu i s-a permis sa efectueze o autopsie.

Senatorul Cardin i-a cerut lui Hillary Clinton sa interzica accesul in America al celor acuzati si familiilor lor, spunind ca acestia s-au facut vinovati de serioase acte de coruptie si torturarea si uciderea lui Sergei Magnitsky. Comisia condusa de senatorul Cardin este o organizatie guvernamentala, creata in 1976 din care fac parte reprezentanti ai legislativului si executivului american. Comisia vegheaza la respectarea drepturilor omului. Din comisie fac parte noua senatori, noua deputati si oficialitati de la Ministerele de Externe, Aparare si Comert.
XS
SM
MD
LG