Linkuri accesibilitate

Proiect de lege vizînd repornirea Agenției Naționale de Integritate


Proiectul prevede ca declarațiile de avere să fie în continuare publice, dar să nu mai conțină adresele înalților funcționari și parlamentaril

Guvernul Romaniei a adoptat astazi un proiect de lege care sa permita functionarea Agentiei Nationale de Integritate, ale carei principale atributii fusesera declarate neconstitutionale. Judecatorii Curtii Constitutionale au argumentat, de pilda, ca publicarea declaratiilor de avere ale politicienilor ar incalca dreptul acestora la viata privata. Guvernul roman a gasit insa o modalitate prin care sa ocoleasca acest verdict. Astfel declaratiile de avere vor fi in continuare publice, dar nu vor mai contine adresele inaltilor functionari si parlamentarilor, specificind totusi numarul de imobile avute in posesie, valoarea lor, numarul conturilor, valoarea lor, plus valoarea bunurilor mobile.

Agentia Nationala de Integritate a inceput sa functioneze in 2008 la presiunile Uniunii Europene. Principalele functii ale acestei institutii erau sa verifice veridicitatea declaratiilor de avere, dar si eventualele surse conexe de venituri ale demnitarilor. Inspectorii agentiei controleaza de asemenea cazurile de incompatibilitate. Curtea Constitutionala a decis insa ca Agentia indeplineste roluri neconstitutionale, dupa ce a inceput monitorizarea averilor pentru sapte din cei noua judecatori ai Curtii.

Astazi presedintele Traian Basescu a inceput consultarile cu partidele parlamentare pe tema repornirii Agentiei care supravegheaza averile demnitarilor. Opozitia nu s-a declarat prea entuziasta cu aceasta idee: liberalii au refuzat sa vina, iar socialistii au declarat cu jumatate de gura ca ar vota o noua lege, daca respecta deciziile Curtii Constitutionale. Arcul guvernamental format din democrat-liberali, reprezentantii minoritatii maghiare si independentii sint insa suficienti pentru a sustine o noua lege de reinfiintare a Agentiei. Presedintele Basescu le-a reamintit dealtfel socialistilor in timpul consultarilor, ca monitorizarea averilor demnitarilor de catre o agentiei specializata face parte de promisiunile pe care si le-a asumat Romania la primirea in Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG