Linkuri accesibilitate

Reanimarea protocolului moldo-român în domeniul educației


Bălți
Bălți

Deschiderea în R. Moldova a unor filiale ale universităţilor „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și „Dunărea de Jos” din Galați

Mâine, la Bucureşti, va fi semnat protocolul de colaborare moldo-romana în domeniul educaţiei pentru anul 2010-2011, document care nu a mai fost încheiat din 2002 în urma refuzului guvernului Tarlev de a prelungi acţiunea sa. Primul efect al reanimării protocolului este că admiterea la facultăţile româneşti va avea loc în Moldova, astfel încât aspiranţii la o bursă oferită de statul roman nu vor mai fi nevoiţi să meargă în România pentru admitere. În plus, începînd cu acest an unii studenţi din Republica Moldova vor putea obţine o bursă, dar şi o diplomă de absolvire românească, fără a pleca din ţară.

Protocolul care urmează să fie semnat mâine la Bucureşti prevede, printre altele, deschiderea în Republica Moldova a două filiale ale universităţilor româneşti, fiind vorba despre filiala universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ce ar urma să fie deschisă în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi şi filiala universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi ce va funcţiona în cadrul Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul.

Iată cum apreciază utilitatea unei astfel de filiale Andrei Popa, rectorul uneia dintre viitoarele instituţii gazdă – universitatea de la Cahul: „Extensiunea este foarte necesară, pentru că la sud nu avem încă format un corp profesoral universitar dezvoltat. Prima experienţă a fost foarte bună. Acum vrem să dezvoltăm specialităţi inginereşti cum ar fi expertizarea calităţii producţiei, inginerie în ecologie, agroecologie şi piscicultură, inginerie şi management în prelucrarea producţiei alimentare. Sunt specializări pe care nu le avem, dar la sud sunt foarte necesare.”

Alte câteva avantaje oferite de extensiuni - studenţii din Republica Moldova pot primi studii universitare, ca bursieri ai statului român, fără a pleca din ţară; întreg procesul de învăţământ este finanţat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti şi diplomele obţinute la finalizarea studiilor sunt recunoscute în cadrul Uniunii Europene.

Deşi au funcţionat începând cu anul de studii 1999-2000 în cadrul a patru universităţi moldoveneşti, printre care şi universitatea de la Cahul care tocmai se fonda în acea perioadă, filialele au fost închise în timpul guvernului Tarlev, în urma suspendării acordului de colaborare dintre cele două ţări.

Expertul în probleme educaţionale, Anatol Gremalschi, în trecut ministru al educaţiei, spune că suspendarea acordului a constituit un pas înapoi pentru învăţămîntul universitar moldovenesc: „A venit o tradiţie universitară, un capital intelectual. Cu închiderea filialelor s-a întrerupt schimbul de realizări didactice, ştiinţifice. Impactul a fost unul de moment. Este bine că se redeschid, mai ales pentru că vom putea prelua tradiţia universitară europeană”.

Reanimarea protocolului pune începutul unui dezgheţ în relaţiile dintre ministerele de resort ale celor două ţări, declara liric zilele trecute pentru Europa Liberă ministrul moldovean al educaţiei, Leonid Bujor: „Lucru cu care mă mândresc, de altfel”.

Pînă acum, candidaţii moldoveni la o bursă oferită de statul român erau nevoiţi să meargă pentru admitere în România, dar după introducerea vizelor acest proces devenise unul extrem de dificil. Înţelegerea dintre Chişinău şi Bucureşti va permite ca admiterea să aibă loc în Republica Moldova, a spus Europei Libere Valentin Crudu, funcţionar de la ME care a negociat acordul săptămâna trecută la Bucureşti din partea Chişinăului.

Valentin Crudu: “Nu va fi nevoie de vize, ne vom strădui să nu fie îmbulzeală. Avem acordul părţii române ca să facem nu într-un singur centru admiterea, dar pe zone, ca să creem condiţii pentru primirea de acte fără îmbulzeală.”

Vom preciza că statul român va oferi în acest an aproape o mie de burse de liceu şi încă o mie de burse universitare. Candidaţii moldoveni vor avea şi 50 de burse pentru masterat si altele 50 pentru rezidentiatul în medicină sau doctorantură.
Previous Next

XS
SM
MD
LG