Linkuri accesibilitate

„Autorităţile transnistrene au trecut de limitele admise”


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Vladimir Soloviov (Kommersant): „Arestarea lui Ernest Vardanean le-a adus autorităţilor tiraspolene numai probleme și le va fi greu să spună că în Transnistria există stat de drept”

Săptămâna trecută au continuat să răsune apeluri în sprijinul eliberării jurnalistului independent de la Tiraspol Ernest Vardanean, arestat de serviciile speciale pe data 7 aprilie. Autorităţile transnistrene continuă să păstreze tăcere. Rămân necunoscute şi faptele concrete ce-i sunt incriminate, în afară de învinuirea oficială de „înaltă trădare”. Până în prezent, familia lui Ernest nu are acces la el şi nici avocaţii pe care şi i-a ales. În legătură cu aceasta, dar şi cu neadmiterea avocaţilor şi a jurnalistului Ernest Vardanean la şedinţele de judecată şi-au exprimat din nou îngrijorarea ambasadele occidentale acreditate la Chişinău. Cum sunt văzute de la Moscova ultimele evoluţii în cazul jurnalistului arestat la Tiraspol, a încecat să afle Radu Benea, discutând cu analistul politic Vladimir Soloviov de la publicaţia moscovită Kommersant.

Vladimir Soloviov: „Autorităţile transnistrene au trecut de limitele admise, arestându-l pe jurnalistul Vardanean. Atitudinea lor faţă de jurnaliştii independenţi nu a fost nicicând prea bună, dar, totuşi, nu s-a ajuns niciodată la arestări, mai ales pe acuzaţii atât de grave ca „înalta trădare”. Cu atât mai mult, cu cât situaţia este netransparentă.

Nici până acum nu-i clar în ce constă această trădare şi cum anume jurnalistul Ernest Vardanean a trădat republica moldovenască nistreană? Cui şi ce fel de informaţie a furnizat şi, cel mai important, de unde o lua? Pentru că, dacă anumiţi cinovnici transnistreni, care se întâlneau cu Vardanean, îi comunicau informaţii care sunt un secret de stat, atunci crima au săvârşit-o ei, căci anume ei au obligaţia de a păstra secretul de stat, şi nu el. El, ca jurnalist, chiar dacă a primit o anumită informaţie secretizată, este obligaţia lui profesională, este munca lui să obţină şi să difuzeze informaţii. Este puţin probabil să le fi dobândit în scopuri personale, fiind jurnalist, iar cei care se întâlneau cu el, probabil că îşi dădeau foarte bine seama că discută cu un jurnalist, asta însemnând că informaţiile comunicate vor fi făcute publice într-un fel sau altul”.

Europa Liberă: Vladimir, săptămâna trecută ambasada Statelor Unite şi alte misiuni occidentale acreditate la Chişinău şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea faţă de încălcarea drepturilor legale a jurnalistului Ernest Vardanean, în particular a dreptului de a-şi alege avocatul şi la un acces neîngrădit la justiţie. Aş aminti şi declaraţia anterioară a ambasadorului rus Valerii Kuzmin, care a declarat, de asemenea, că arestul şi alte măsuri represive nu sunt cele mai indicate metode de lucru cu jurnaliştii. Cum aţi aprecia dvs îndeosebi reacţiile oficiale care au fost până acum?


Vladimir Soloviov: „În acest caz, vedem o coincidenţă a poziţiilor Rusiei, Occidentului şi a Moldovei. Pentru că este greu să contrazici ceea ce au declarat în mod univoc ambasadorul Kuzmin şi organizaţiile internaţionale cu mare autoritate şi anume că aşa ceva este inadmisibil. Cu alte cuvinte, în cazul lui Vardanean există un consens, ceea ce se întâmplă destul de rar în probleme vizând reglementarea transnistrenă. Toţi au o părere foarte clară că nu se procedează aşa. Nimeni nu a pronunţat cuvântul ilegal, dar, oricum, într-un fel sau altul, această decizie a autorităţilor transnistrene a fost condamnată”.

Europa Liberă: Și atunci, ce motive ghidează autorităţile transnistrene în decizia de a-l ţine în detenţie pe jurnalistul independent Ernest Vardanean?

Vladimir Soloviov: „Sunt greu de înţeles şi motivele, şi scopurile urmărite de Tiraspol, ca şi pericolul pe care l-ar fi reprezentat Vardanean pentru Transnistria. Dar acum se poate spune cu siguranţă că arestarea jurnalistului le-a adus autorităţilor transnistrene numai probleme, inclusiv în procesul de negocieri.

Pentru că acum va fi greu de spus că în Transnistria există stat de drept, unde sunt respectate drepturile omului, aşa cum se prezentau lucrurile mai înainte. Acum există un precedent: a fost arestat un jurnalist şi pus sub cea mai gravă învinuire, riscând să stea după gratii de la 12 până la 20 de ani. Acum va îi fi foarte greu şi lui Igor Nicolaevici Smirnov, şi altora de la Tiraspol să pretindă la o imagine bună, în timp ce joacă atât de prost. Şi cu atât mai mult, să pretindă că Transnistria merită să fie recunoscută, în timp ce acolo se întâmplă asemenea lucruri.

Deci, ei au depăşit anumite limite, pe care nu-şi permiteau înainte să le treacă. Acum însă, nu ştim deocamdată de ce, dar şi-au permis. Lipsa de transparenţă, de asemenea, este în detrimentul autorităţilor transnistrene. Nu se ştie în ce constă învinuirea, la modul concret. Nimeni nu explică nimic. La şedinţele de judecată nu sunt admişi nici jurnaliştii. Nimic nu e clar aici. Dar este clar însă un alt lucru şi anume că un jurnalist tânăr, care lucra pentru mass-media din Chişinău, a nimerit după gratii. Iar asemenea exemple, când transnistreni care locuiesc în Transnistria şi au cetăţenia transnistreană lucrează pentru presa din Moldova şi chiar din Rusia sunt mai mult decât suficiente. Şi, acum ce va urma? Vor fi toţi puși sub aceeaşi învinuire? Dacă cineva s-a făcut vinovat, atunci să ni se explice de ce, dacă nu – atunci, să fie eliberat!”
XS
SM
MD
LG