Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Enzime și bucătării europene


Dan Alexe
Dan Alexe

Uniunea Europeana a aprobat comercializarea în toate statele Uniunii a unei enzime care transformă bucatele disparate de carne într-un... biftec.

Dan Alexe, împreună cu domnul Frankenstein, la bucătărie, experienţă consemnată în Jurnalul său de corespondent…

In vremea lui Ceausescu, in Romania, statul isi escroca cetatenii vanzandu-le carnati, salam si alte produse care nu contineau decat o mica parte de carne... restul era pasta si coloranti. Credeam ca lucrul nu e posibil decat intr-o asemenea dictatura. Iata insa ca Uniunea Europeana a aprobat comercializarea in toate statele Uniunii a unei enzime care transforma bucatele disparate de carne intr-un biftec, care, spun inventatorii olandezi, nu poate fi distins de carnea autentica.

Aceasta bucatarie chimica nu are, in ciuda aparentelor, nimic de-a face cu faimoasa „bucatarie moleculara”. Prima – si singura data - cand am fost la un asemenea restaurant „molecular” stiam ca acele creme si spume sunt artificiale, ca sosurile verzi cu striatiuni rozalii ies de fapt dintr-un laborator. Acolo e o artificialitate asumata. Aici insa, cu aceste enzime care formeaza o plasma se pot amesteca bucatele de pui, porc si vita care se lipesc intre ele coagulandu-se. Procedeul, se spune, este echivalentul celui natural al cicatrizarii unei rani.

Carnea rezultata este initial incolora si inodora, insa i se pot da gust si miros prin aditivi chimici. Tot asa, in Olanda am vizitat recent laboratorul care a fabricat prima bucata de carne total artificiala. Nici acolo savantul, Mark Post, nu vedea vreo problema etica sau morala. Sigur, carnea respectiva, crescuta din tesuturi minuscule luate de pe porci vii, rezulta fara gust si e flasca, un soi de burete inform, pentru ca nu are, cum are carnea autentica, nici vase de sange si nici muschi. Pentru a-i da muschi, savantii olandezi ii administreaza socuri electrice.

Toti acesti oameni spera sa hraneasca intreaga planeta, iar un mare fabricant olandez de carnati s-a declarat deja interesat. „Vom crea carne cu gusturi diferite”, spun ei, „vita, oaie, peste... pana si musulmanii o vor putea manca, pentru ca va fi curata”. Bunii savanti au fost foarte surprinsi cand au aflat ca musulmanii si evreii nu pot manca decat carne de la animale care au fost omorate ritualic.

Oricum, carnatii cu soia ai lui Ceausescu par mai apetisanti decata aceste inventii de tip Frankenstein... iar moleculele verzi ale pretentioasei noi bucatarii moleculare – mai oneste. Pofta buna!...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG