Linkuri accesibilitate

O nouă lege pentru oprirea imigrației ilegale în statul Arizona


In Arizona la granița cu Mexicul
In Arizona la granița cu Mexicul

Conform noii legi, imigrația ilegală în statul american Arizona este catalogată drept delict penal.


In statul american Arizona a fost adoptata o lege care impune serioase restrictii imigratiei ilegale. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Guvernatorul republican de Arizona, Jan Brewer nu a tinut cont de criticile presedintelui Barack Obama si a semnat o lege care da mina libera politiei sa actioneze impotriva imigratiei ilegale. Cind sute de persoane au protestat in fata forului legislativ, guvernatorul a spus ca criticii exagereaza si ca nu va permite nesocotirea drepturilor civile, dar va lua masuri impotriva imigrantilor ilegali.

„Noi, aici in Arizona am asteptat rabdatori ca Washingtonul sa actioneze”—a spus guvernatorul, continuind, „Decenii de delasare si politici gresite au creat o situatie periculoasa si inacceptabila”. La sfirsitul saptaminii, presedintele Obama a spus ca legea din Arizona este o eroare si a cerut Ministerului Justitiei sa vada daca ea este constitutionala.

Conform noii legi imigratia ilegala este catalogata drept delict penal. Legea prevede ca politisti pot sa solicite, dupa cum considera adecvat, documente doveditoare de la cei banuiti ca s-ar afla in tara ilegal. Criticii spun ca aceasta prevedere incalca drepturi civile pentru ca reprezentanti ai anumitor comunitati etnice—hispanici, de exemplu—vor fi supusi acestui proces, intr-o maniera discriminatorie, doar pentru ca se stie ca in Arizona majoritatea ilegalilor sint hispanici. Obama crede ca astfel va fi sumbinata increderea oamenilor in politie—ori aceasta incredere este un ingredient esential pentru mentinerea sigurantei si ordinii publice.

Conform aceleasi legi, agentii guvernamentale vor putea fi date in judecata daca nu iau masuri impotriva imigratiei ilegale. Aceasi lege stabileste ca angajarea sau transportul unor imigranti ilegali sint delicte. Guvernatorul Brewer a semnat legea la doar un kilometru de locul in care circa 2.000 de persoane s-au adunat sa protesteze.

Organizatii care apara drepturile imigrantilor sustin ca noul text de lege va priva copiii imigrantilor ilegali de educatie si va distruge mii de familii, atunci cind unul dintre membrii e prins si deportat. Altii doresc sa verifice constitutionalitatea noilor masuri. Mexicul a avertizat ca relatiile trans-frontaliere vor fi negativ afectate. Ministerul de Externe din Guatemala a declarat ca legea din Arizona este nedreapta. Legea urmeaza sa intre in vigoare in iulie si august. Pina atunci politisti vor fi pregatiti cum sa o puna in aplicare fata sa incalce drepturile civile.
XS
SM
MD
LG