Linkuri accesibilitate

27.04 - București: Presa din România despre tratatul politic cu R. Moldova


Cîteva titluri: „De dragul campaniei electorale, au fost uitate cerinţele Uniunii europene”, „Tratatul cu Moldova, pe cât de misterios, pe atât de inutil”, „O pată pe obrazul diplomaţiei”...


27 aprilie 2000

Actualitatea românească. Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ara Şeptilici).

Presa din România despre tratatul politic cu Republica Moldova.

Tratatul politic dintre cele două ţări urmează să fie parafat pe 28 aprilie, la Chuşinău, de miniştri de externe Petre Roman şi Nicolae Tăbăcaru. Evoluţia „fulgerătoare” a acestui tratat face obiectul mai multor analize şi comentarii în presa centrală.

Cîteva titluri din presa zilei: „De dragul campaniei electorale, au fost uitate cerinţele Uniunii europene”, „Tratatul cu Moldova, pe cât de misterios, pe atât de inutil”, „O pată pe obrazul diplomaţiei”, „Petre Roman şi Nicolae Tăbăcaru au bătut palma pentru o iluzie”...

Mara Bocriş notează în Curentul, că „documentul nu rezolvă principalele probleme dintre cele două state, fiind un tratat politic după cum susţin chiar reprezentanţi de frunte ai Ministerului de externe de la Bucureşti”.

Cele mai sensibile chestiuni, frontiera de stat şi cetăţenia urmează să fie reglementate ulterior. „Iar frontiera de stat şi cetăţenia sunt probleme vitale pentru România, care vrea ca Uniunea europeană să suspende vizele pentru cetăţenii români”.

Ziarul Financiar citează opinia mai multor analişti politici care sunt de părere că semnarea tratatului este un gest pur electoral. Şi fostul ministru de externe Theodor Meleşcanu crede că semnarea tratatului este un gest electoral.

Evenimentul Zilei remarcă „după o lungă pauză, ministerul de externe anunţă că tratatului româno-român este gata şi urmează să fie parafat...”
XS
SM
MD
LG