Linkuri accesibilitate

25.04 - Chișinău: Contacte diplomatice multiple moldo-române


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Iurie Leancă: este foarte important ca pe parcursul acestor acţiuni de armonizare pe care le întreprinde Bucureştiul alături de Bruxelles, să nu apară discrepanţe şi decalaje mai mari între noi şi Bucureşti.


25 aprilie 2000

Actualitatea în R. Moldova.

Contacte diplomatice multiple moldo-române
.

Dan Ionescu: Zilele acestea sunt zile de activitate diplomatică intensă la Chişinău. Marţi şi miercuri înalţi funcţionari din 11 state-membre în Organizaţia Cooperarea Economică la Marea Neagră vor pregăti reuniunea miniştrilor de externe din ţările respective, care va avea loc joi, 27 aprilie. În cadrul reuniunii, România va prelua de la Republica Moldova preşedinţia organizaţiei. Ministrul de externe român, Petre Roman va rămâne la Chişinău şi vineri, 28 aprilie, când urmează a fi primit de către preşedintele Lucinschi şi de către prim-ministrul Dumitru Braghiş. Multiplele contacte moldo-române din ultimele zile au fost trecute astăzi în revistă, la un briefing, susţinut la Ministerul de Externe de la Chişinău. Mai multe de la Sergiu Praporşcic.

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea trece frontiera pe Prut, fără să prezinte paşaportul pentru străinătate, cel puţin până la finele anului curent, a anunţat astăzi, în cadrul unui briefing ministrul adjunct-prim al Afacerilor Externe, Iurie Leancă. Leancă a făcut parte din delegaţia moldoveană, care a participat luni la cea de-a nouă reuniune a comitetelor interministeriale România-Republica Moldova, desfăşurată la Bucureşti.

Întors acasă, ministrul adjunct-prim al Afacerilor Externe a prezentat punctul de vedere al Chişinăului asupra rezultatelor reuniunii. În opinia lui Iurie leancă, faptul că părţile au decis să creeze încă un grup sectorial, cel al integrării europene, este un element nou al relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. Iurie Leancă spune, că integrarea europeană este un obiectiv prioritar atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România, dar Bucureştiul se află la o etapă mult mai avansată pe calea accederii în Uniunea Europeană.

Iurie Leancă: „Printre obiectivele acestui sector, în primul rând, va fi dialogul pe care îl avem noi, o mult mai bună comunicare între Chişinău şi Bucureşti la acest capitol. Fiindcă este absolut clar, că Bucureştiul, după cum am spus, fiind mai avansat, trebuie să se angajeze în anumite acţiuni, pentru a-şi armoniza acţiunile şi standardele sale cu cele din Uniunea Europeană. Moldova fiind ceva mai în alt cadru juridic şi politic, deocamdată, nu se pune imediat această problemă. Şi atunci, este foarte important ca pe parcursul acestor armonizări, acţiuni de armonizare pe care le întreprinde Bucureştiul, alături de Bruxelles, să nu apară discrepanţe şi decalaje mai mari între noi şi Bucureşti. Şi, în opinia mea, acest grup sectorial ar avea în mod special acest obiectiv, deci să nu creăm declaje, dicrepanţe, ba din contra, să găsim formule optime, împreună eventual cu Uniunea Europeană, cu Comisia Europeană, care ar permite minimalizarea acestui efect negativ.”

Iurie Leancă a declarat, că principalele chestiuni, discutate în cadrul reuniunii, au fost cooperarea economică şi comercială. Solicitat de noi, Iurie Leancă a confirmat faptul, că Bucureştiul şi Chişinăul au încheiat negocierile asupra tratatului de bază dintre Republica Moldova şi România: „Este adevărat, că Republica Moldova şi România au încheiat negocierile asupra tratatului de bază bilateral. Documentul urmează să fie parafat. De regulă, asemenea documente se semnează de şefii de stat. Ceea ce înseamnă, că va fi semnat de preşedinţii Republicii Moldova şi României. Experţii au convenit, şi, de fapt, aceasta a fost şi o înţelegere realizată de ministrul Tăbăcaru şi ministrul Roman pe parcursul vizitei recente la Bucureşti a ministrului de Externe de la Chişinău, parafarea documentului se va întâmpla în următoarele luni. Asta înseamnă că, deocamdată, o dată exactă, precisă nu a fost stabilită.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu: Aşadar, tratatul de bază moldo-român nu va fi parafat în următoarele zile, mai precis în timpul vizitei la Chişinău a ministrului de externe român, Petre Roman, aşa cum se afirmase anterior la Bucureşti. Marţi, corespondentul agenţiei de ştiri americane Associated Press la Bucureşti remarca, de altfel, că ratificarea tratatului de către Parlamentul de la Chişinău se află sub semnul întrebării, ca urmare a refuzului părţii române de a relua livrările de energie electrică pentru Republica Moldova.

Presa bucureşteană de astăzi este plină de relatări, privitoare la negocierile, purtate în cursul săptămânii curente între experţii moldoveni şi români în domeniul energetic. Ziarul Curentul scrie că: „Petrom nu mai poate fi interesat de Tirex-Petrol”, în timp ce Evenimentul Zilei titrează: „Petrom se lasă de Tirex-ul moldovenesc”. Amândouă publicaţiile citează în acest sens pe ministrul român al Industriilor şi Comerţului, Radu Berceanu, cu următoarea declaraţie: „Delegaţia de la Petrom a fost de nenumărate ori la Chişinău, însă a cam pupat uşile pe acolo, pentru că nu s-a putut întâlni cu aproape nimeni. De fiecare dată miniştrii aveau treabă şi atunci Petromul s-a lăsat păgubaş.”

În final, să mai spunem, că partidele din coaliţia de guvernământ din România s-au exprimat astăzi în favoarea încheierii mai grabnice a tratatului de bază româno-moldovean. După o întâlnire cu Petre Roman, acesta a declarat că şi în rândul partidelor de opoziţie există păreri favorabile încheierii tratatului.
XS
SM
MD
LG