Linkuri accesibilitate

24.04 - Chișinău: Președinția despre problemele curente ale R. Moldova


Premierul rus Vladimir Putin și președintele Petru Lucinschi în 1999
Premierul rus Vladimir Putin și președintele Petru Lucinschi în 1999

Preşedintele Petru Lucinschi califică drept aberante declaraţiile unor lideri politici, care afirmă, că şeful statului ar fi instigatorul acţiunilor violente de săptămâna trecută.


24 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Președinția despre problemele curente ale R. Moldova.

Dan Ionescu: Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea, a respins astăzi ideea, că preşedintele Petru Lucinschi s-ar fi aflat în spatele protestelor tineretului studios de săptămâna trecută. Golea s-a referit şi la alte chestiuni de actualitate, aşa cum puteţi afla de la corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic.

Preşedintele Petru Lucinschi califică drept aberante declaraţiile unor lideri politici, care afirmă, că şeful statului ar fi instigatorul acţiunilor violente de săptămâna trecută, a anunţat astăzi, în cadrul unui briefing, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea. El a amintit, că încă în prima zi de proteste ale studenţilor şi liceenilor, preşedintele s-a desolidarizat de acţiunile acestora.

Anatol Golea: „Preşedintele caracterizează drept aberante declaraţiile făcute de către unii lideri politici, conform cărora preşedintele ar fi instigatorul, sau ar sta în spatele acesor tulburări, uneori destul de agresive, care s-au soldat cu răniţi şi importante pagube materiale.”

Anatol Golea a spus, că potrivit şefului statului, organizatorii acţiunilor violente ale studenţilor ar trebui traşi la răspundere. El, însă, nu a spus cine, în opinia sa, ar fi aceste persoane. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a anunţat, că pe parcursul săptămânii trecute şeful statului a fost preocupat de alte probleme, şi anume de dificultăţile cu care se confruntă Republica după refuzul Parlamentului de a vota privatizarea întreprinderilor din industriile vinificaţiei şi tutunăritului. Să amintim, că aceasta a determinat organismele financiare internaţionale să sisteze relaţiile cu Republica Moldova.

Anatol Golea: „Pe parcursul săptămânii trecute – miercuri, joi, vineri, preşedintele Petru Lucinschi, practic, s-a aflat în şedinţe necontenite. A întrunit în şedinţe membrii Guvernului, a avut consultări cu specialiştii din domeniul financiar-bancar, cu reprezentanţii Băncii Naţionale, cu oameni de afaceri antreprenori. Scopul acestor şedinţe a fost stabilirea unor modalităţi de acoperire a cheltuielilor, care nu pot fi acoperite din buget, în situaţia în care nu s-a votat această lege extrem de importantă pentru ţara noastră. Preşedintele speră, că într-un viitor scurt vor fi identificate unele posibilităţi pentru a acoperi aceste cheltuieli şi a nu admite o criză financiară acută, un default, Republica Moldova asumându-şi şi în continuare obligaţia de a-şi onora toate plăţile pentru creditele, primite anterior.”

Anatol Golea a anunţat, că marţi Guvernul se va întruni într-o şedinţă, care va fi prezidată de şeful statului. În cadrul acesteea urmează să se stabilească modalităţile de soluţionare a problemelor nou apărute. Acestea vor fi examinate şi în cadrul întrevederii preşedintelui Petru Lucinschi cu directorul regional al Băncii Mondiale, Roger Grower, care urmează să sosească mîine, în fruntea unei delegaţii, la Chişinău. Întrevederea dintre şeful statului şi Roger Grower este preconizată pentru miercuri.

Solicitat de ziarişti să precizeze, dacă este împuternicit comitetul interministerial, aflat acum la Bucureşti, să examineze problema tratatului de bază dintre Republica Moldova şi România, Anatol Golea a spus, că nu cunoaşte detalii referitor la acest capitol. Potrivit lui, însă, textul tratatului ar fi convenit deja între experţii ambelor părţi.

Anatol Golea: „Am fost la începutul săptămânii trecute la Bucureşti, unde i-am întâlnit, întâmplător, pe domnii Gheorghe Cârlan şi Ion Stăvilă, reprezentanţi ai Ministerului de Externe. Ştiţi, că domnul Cârlan este ambasador cu misiuni speciale pentru negocierea tratatelor de bază cu România şi Federaţia Rusă. Şi, din câte am aflat de la domnia sa, tratatul de bază cu România este, practic, gata. Este în stadiu de finalizare. Dânşii au venit la Bucureşti, practic, pentru ultimele negocieri la nivelul de experţi, este adevărat. Conform spuselor lor, nu a rămas mult de lucru asupra acestui document, a tratatului de bază dintre Republica Moldova şi România. Chişinăul, şi preşedintele Petru Lucinschi, pledează pentru semnarea cât mai curând posibilă a acestui document şi consideră că el ar putea fi semnat chiar până la finele anului curent.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG