Linkuri accesibilitate

Atena apelează la ajutorul financiar al UE și FMI


Premierul George Papandreou
Premierul George Papandreou

Pachetul de credit pe 3 ani se ridică la suma de 45 de miliarde de euro

Grecia s-a recunoscut astăzi înfrântă în încercarea să aplaneze criza economică şi bugetară cu forţe proprii. Primul ministru George Papandreou a cerut astăzi Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional să deschidă pachetul financiar pregătit pentru salvarea economiei greceşti. Este prima măsură de acest fel în scurta istorie a uniunii monetare europene, de natură să influenţeze viitorul zonei euro.

Pachetul de ajutoare pe trei ani pentru Grecia, asupra căruia s-a căzut de acord luna trecută, a fost gândit ca o soluţie de rezervă în ideea că va fi utilizat numai în caz de absolută necesitate. El prevede 45 de miliarde de euro ca împrumuturi cu dobândă mică în primul an, aşa încât Grecia să evite incapacitatea de plată. Însă, doar anul acest ţara are nevoie de 54 de miliarde ca să poată continua achitarea datoriilor în valoare totală de aproximativ 300 de miliarde.

În ultimele 24 de ore, a devenit clar că Grecia nu poate scăpa de datorii cu banii obţinuţi prin vinderea hârtiilor de valoare guvernamentale. Joi, dramul de încredere pe care investitorii îl mai păstraseră în obligaţiile guvernului grec s-a evaporat sub impactul unor lovituri simultane.

Prima lovitură a fost anunţul biroului european de statistică Eurostat că deficitul bugetar al Greciei în 2009 s-a ridicat la 13.6 procente din Produsul Intern Brut, adică mai mare decât la estimarea precedentă şi de patru ori mai ridicat decât limita pentru ţările zonei euro.

La scurt timp, o importantă agenţie de evaluare a riscurilor pentru investitori, Moody's Investor Services, a coborât cu o treaptă rating-ul Greciei, de la A2 la A3, ceea ce ar însemna că a scăzut capacitatea Greciei de a răscumpăra obligaţiile guvernamentale pe care le vinde investitorilor.

Înainte ca ziua să se încheie, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn declara jurnaliştilor la Washington: ”Este clar că situaţia Greciei este una foarte gravă şi ne îngrijorează foarte mult. Este serioasă pentru stabilitatea macroeconomică a Greciei şi mai mult decât a Greciei”.

În timp ce directorul FMI făcea declaraţia, investitorii îngrijoraţi de ultimele ştiri cereau deja o dobândă ridicată pentru obligaţiile Greciei –dobânda cerută pentru 10 ani trecea de 8,7 la sută.

Întrebarea acum este cât de mult va fi afectată încrederea investitorilor în moneda unică europeană de anunţul de astăzi a Greciei că nu poate face faţă deficitului de una singură.

Un prim efect a fost acela că împrumuturile s-au scumpit astăzi şi pentru Portugalia, ceea ce subliniază vulnerabilitatea altor ţări din zona euro care s-au împrumutat mai multe decât le ţine cureaua pentru a reporni motoarele economiei încetinite de criza financiară globală.

Îngrijorările tot mai mari legate de Grecia au dus în ultimele zile la deprecierea euro faţă de dolar până la cel mai mic nivel în aproape un an.

Astăzi, investitorii au reacţionat pozitiv la ştirea despre intervenţia Uniunii Europene şi FMI-ului în favoarea Greciei, iar euro a crescut. Dar rămâne de văzut cum va reacţiona piaţa pe termen lung, după ce pentru prima dată de la înfiinţarea uniunii monetare europene o ţară membră a avut nevoie să fie salvată.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG