Linkuri accesibilitate

Guvernul aprobă un proiect de lege privind revizuirea Constitutiei


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Principalele modificari vizează desființarea senatului și scădera numarului de parlamentari la 300

In Romania modificarea Constitutiei e contestata de opozitie si chiar de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, formatiune aflata la guvernare. Guvernul roman a aprobat un proiect de Lege privind revizuirea Constitutiei pornind de la ideea ca revizuirea poate fi initiata de presedinte la propunerea guvernului. Principalele modificari vizeaza desfiintarea senatului si infiintarea unei singure camere parlamentare, numita Camera Reprezentantilor si scadera numarului de alesi de la 471 la 300. Aceste doua schimbari au fost decise de altfgel prin referendum, la sfirsitul anului trecut, dar nu exista prevederi legale care sa oblige parlamentul sa tina cont de referendum.

Revizuirile gindite de guvernul roman sint, insa, timide si nu tin cont foarte mult de raportul prezidential privind analiza sistemului politic si constitutional autohton. Acest raport recomanda, de pilda, pastrarea bicameralismului, pe motiv ca unicameralismul incurajaza tirania majoritatii si acorda o reprezentare insuficienta minoritatilor. Pe de alta parte noul proiect constitutional incearca sa rezolve blocajele si stabileste ca premierul roman nu poate demite un ministru inainte sa se consulte cu presedintele. Ramin totusi in suspensie chestiunile legate de imunitatea parlamentarilor in conditiile in care au existat deja cazuri in care legislativul autohton a blocat cererile procurorilor anticoruptie.

Cea mai contestata modificare este cea privitoare la transformarea parlamentului bicameral intr-unul unicameral, iar maghiarii aflati la putere alaturi de democrat-liberali se opun acestei idei. Potrivit calculelor ar mai fi nevoie de inca 50 de voturi pentru ca revizuirea constitutiei sa poata trece de actualul parlament, urmind ca ulterior modificarile sa fie supuse unui referendum.

Romania are insa o traditie a bicameralismului care dateaza din 1866, cind Principatele Unite Romane au adoptat prima Constitutie inspirindu-se dupa modelul celei belgiene din 1831. Parlamentul, numit atunci Representatiunea Nationala, se compunea astfel din Senat si Adunarea Nationala, dar cele doua camere erau alese in mod diferit.Toate celelalte Constitutii adoptate pina in 1948 au conservat bicameralismul. Regimul comunist a redus la o singura camera Legislativul, numindu-l Marea Adunare Nationala (MAN). Aceasta Mare Adunare nu avea insa decit in parte functii parlamentare, putind fi manevrata atit de sus in jos, cit si de jos in sus.

Ramine de vazut daca in urmatoarele luni presedintele Romaniei va reusi sa adune o majoritate de doua treimi pentru proiectul de trecere la parlamentul unicameral sau daca parlamentarii vor lupta pentru pastrarea actualului staus quo.
XS
SM
MD
LG