Linkuri accesibilitate

Premiera filmului „Kapitalism, rețeta noastra secretă”


Regizorul Alexandru Solomon: „O radiografie a capitalismului imperfect și corcit care e capitalismul românesc, clădit din rămășițele unui regim nelegitim”


Noua pelicula a lui Alexandru Solomon a generat o dezbatere aprinsa in presa de la Bucuresti, cu opinii pro si contra, dar si cu un punct de vedere impartasit de majoritatea comentatorilor. Un punct de vedere caruia i-a dat glas pentru „Europa Libera” un spectator dupa premiera de gala care a avut loc miercuri seara la cinema „Studio” din Bucuresti: “Are marele defect de a fi facut prea tirziu. Trebuia facut mai demult”.

Sapte oameni de afaceri din Romania povestesc in „Kapitalism, reteta noastra secreta” cum au facut avere dupa 1989. Care este insa reteta secreta? E intrebarea pe care i-am pus-o regizorului.



Alexandru Solomon: „E o combinatie de factori. Dupa cum se vede si din titlu, e un capitalism scris cu kapa. Kapa poate sa vina de la „Das Kapital” al lui Marx, sau de la KGB, sau de la Kakania lui Robert Musil, care era o metafora a unei societati putrede si birocratice. Sigur, nu cred ca e cea mai originala dintre ele, nu am pretentia asta exceptionalista romaneasca, nu sintem buricul pamintului, nici in rau, nici in bine”.

„Noi am lucrat foarte mult cu o intreprindere de comert exterior care era fundamental legal infiintata in Romania, care si aia era foarte serioasa. Intimplator insa, aia era o unitate a departamentului Securitatii Statului”, povesteste in film – si spectatorii il aplauda – Dan Voiculescu, banuit ca a facut avere de pe urma unor conturi secrete ale Securitatii.

Unii comentatori spun ca documentarul lui Alexandru Solomon ar putea pune capitalismul intr-o lumina defavorabila. Regizorul respinge aceasta ipoteza.

Alexandru Solomon: „Filmul nu e nicidecum un razboi impotriva capitalismului, cum e ca la Michael Moore. E mai degraba o radiografie a acestui capitalism imperfect si corcit care e capitalismul romanesc, cladit din ramasitele unui regim nelegitim, si care intr-un fel ne conditioneaza viata de zi cu zi. Dar in film e vorba si de democratie, nu numai de capitalism. Si nu e nici un film nostalgic despre vremurile comuniste - Ceausescu apare in film ca un personaj parasutat dintr-o lume straina, cu niste vederi foarte inguste, nicidecum de regretat”.
Ce spun spectatorii si un mesaj pentru publicul din Republica Moldova

„Mi se pare ingrozitor. Nu filmul, ci faptul ca aceste personaje exista, ca au putere de decizie si se pot manifesta liber. Mi se pare sinistru!”. „Din film lipsesc personaje importante, si mai lipesc intrebarile reporterului, pentru ca e un film documentar. In rest, m-am amuzat de figurile timpe si replicile comice ale personajelor principale”, au declarat „Europei Libere” doi dintre spectatorii prezenti la premiera de gala a filmului „Kapitalism, reteta noastra secreta”.

Regizorul Alexandru Solomon a transmis publicului din Republica Moldova urmatorul mesaj: „Cred ca in ultima vreme moldovenii s-au dovedit un pic mai naravasi si cu simt civic mai pronunat decit romanii de dicoace de Prut, asa incit, jos palaria! Sigur ca si acolo mai e cale lunga”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG