Linkuri accesibilitate

Arestarea lui Ernest Vardanean compromite regimul de la Tiraspol


Victor Osipov și comisarul UE Stefan Füle
Victor Osipov și comisarul UE Stefan Füle

Victor Osipov: „Factorii europeni susţin poziţia Chişinăului - diferendul transnistrean reprezintă o problemă de securitate în Europa de Sud-Est”


Ambasada Statelor Unite la Chişinău spune că rămâne profund îngrijorata de arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de către autorităţile din Transnistria şi detenţia preventivă la care a fost supus. Îngrijorări asemănătoare din partea Uniunii Europene a exprimat astăzi din nou reprezentantul ei special la Chişinău, Kalman Mizsei. Iar vicepremierul moldovean Victor Osipov a spus astăzi, după o vizită la Bruxelles că, indiferent ce efecte a urmărit arestarea, ea nu va afecta calendarul consultărilor pe tema rezolvării conflictului transnistrean.

Vicepremierul Victor Osipov şi-a exprimat speranţa că grupurile de experţi pentru măsurile de încredere de la Chişinău şi Tiraspol îşi vor continua activitatea în regim obişnuit şi că reuniunea în formatul 5+2 planificată să aibă loc în luna mai, în capitala Kazahstanului, ţară ce deţine preşedinţia OSCE, va avea loc în pofida tensiunilor resuscitate de arestarea jurnalistului independent de la Tiraspol Ernest Vardanean.

Victor Osipov a spus că Chişinăul nu se va ghida de emoţii, chiar dacă este convins de lipsa oricărui temei pentru arestarea jurnalistului şi punerea lui sub acuzare pentru înaltă trădare. Totuşi, el a ţinut să spună că dosarul Vardanean ridică mai multe semne de întrebare faţă de respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Victor Osipov: „Concluzia noastră este că dacă cineva a instrumentat această operaţie a făcut-o inclusiv pentru a compromite actualul regim de la Tiraspol şi liderul administraţiei de la Tiraspol. Eu sper că ei vor înţelege că au căzut în această capcană şi sper foarte mult că ceea ce Igor Smirnov a vorbit la întâlnirea cu ambasadorul american - despre faptul că el va asigura garantarea drepturilor şi a tratamentului uman lui Ernest Vardanean - se va întâmpla. Şi dacă acest lucru se va întâmpla, rezultatul lui poate fi unul singur: constatarea faptului că lipseşte orice temei pentru o asemenea acuzaţie absurdă, constatarea lipsei de componentă a infracţiunii, - din punctul nostru de vedere, - pentru că Ernest Vardanean nu face parte nici dintr-o structură oficială a Tiraspolului, astfel încât să poată fi acuzat că a trădat o asemenea structură. Deci, acesta ar trebui să fie rezultatul: reconsiderarea argumentelor iniţiale, de către cine le-a adus, şi eliberarea deţinutului”.

Victor Osipov nu a exclus că deţinerea în continuare în arest a jurnalistului ar putea avea totuşi urmări negative asupra procesului de comunicare dintre părţile în conflict şi realizarea unor acţiuni de sporire a încrederii, menite să rezolve probleme curente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În alt context, referindu-se la vizita pe care a întreprins-o între 13 şi 17 aprilie la Bruxelles, vicepremierul a spus că Uniunea Europeană ar fi dispusă să-şi sporească rolul în procesul de rezolvare a problemei transnistrene. Măsurile de încredere au fost o temă importantă a discuţiilor purtate la Bruxelles, potrivit lui Osipov, care a amintit că pe 26 martie comunitatea donatorilor Republicii Moldova s-a artat dispusă să ofere o cotă de 15 la sută regiunii transnistrene din întreaga asistenţă materială şi financiară oferită Republicii Moldova.

Şi un alt rezultat important al vizitei la Bruxelles, potrivit lui Osipov, este faptul că factorii europeni susţin poziţia Chişinăului potrivit căreia diferendul transnistrean reprezintă nu doar o problem internă a Republicii Moldova, ci şi „o problemă de securitate în Europa de Sud-Est şi, prin urmare, soluţiile acesteia trebuie să fie găsite în contextul noilor politici de securitate europene".
Previous Next

XS
SM
MD
LG