Linkuri accesibilitate

Lenin a stricat lumea din drum


Lenin detronat la București
Lenin detronat la București

Vladimir Beșleagă: ceea ce se dă drept comunism sau drept visul acesta, care nu poate fi niciodata realizat, este un vis.


Astazi se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin, creatorul partidului bolşevicilor, unul din organizatorii Revoluţiei din octombrie şi fondatorul Uniunii Sovietice. Comuniştii moldoveni prin tradiţie încep această zi cu depunerea de flori la Monumentul lui Lenin amplasat la Complexul MOLDEXPO din capitala
.

Europa Liberă: Domnule Beşleagă, ce vă mai amintiţi dvs. despre Lenin si perioada leninistă?


Valentina Ursu cu Vladimir Beșleagă
Vladimir Beşleagă
: Mi-am amintit un moment foarte interesant. Eram student, veneam in sat să-mi iau nişte merinde ceva, şi mergeam cu valiza de acasă, dintr-un capat de sat pana la şosea, pana la care erau vreo 3 km, valiza batand-o de genunchi, de picioare, ca sa gasesc o masina de ocazie ca sa vin la oraş, iar de la oraş sa iau trenul ca sa ajung la Chişinău, şi mă opream din cand in cand sa ma odihnesc. Si iata ma opresc eu la o poarta, pe o bancă, şi pe banca aceea stătea moş Vasile Ştrefan, aşa-i spunea. Era taman langa şcoala, unde invatasem si eu ani mulţi, şi fusesem pioner şi comsomolist, educat in spiritul ăsta, şi il stiam pe moş cum ma stia si el pe mine. Nu stiu cum i-a venit lui vorba sa ma intrebe ce mai fac, ce mai zic, ce mai gandesc.

Cand vine vorba despre Lenin, mi s-a incleştat in minte cuvantul lui: Lenin a fost un bandit. Eu am tresarit, m-am cutremurat, cum aşa? Lenin a stricat lumea din drum. Toate lucrurile acestea mi-au ramas in minte şi mi-am dat seama abia târziu că el a avut cea mai mare dreptate, si ma gandesc aşa, că Rusia, la inceputul secolului 20, a avut o personalitate colosală care s-a numit Stolipin. Acest Stolipin a vrut să faca din Rusia o ţară modernă, democrată, o ţară liberă, dar a fost asasinat. A venit Lenin, s-a folosit de razboi si „a stricat lumea din drum”, cum a zis acel bătrân. A dus ţara aceea pe o cale dictatorială, criminală, pe o cale a sângelui, a deportatilor, a executarilor, preoti, invatatori, intelectuali etc. A stricat lumea din drum. Iată ăsta a fost Lenin.

Europa Liberă: Daca-mi amintesc si eu de perioada pe cand eram elevă la şcoală, am retinut foarte multe poezii pe care scriitorii le dedicau lui Ilici. Ce credeti ca-i făcea pe scriitori sa-l proslavească in versurile lor pe acest personaj?

Vladimir Beşleagă: In primul rand s-a lucrat mult la acest cult al lui Lenin, care l-a inlocuit pe Dumnezeu. In al doilea rand nu s-a stiut, s-au pastrat cele mai mari secrete. Daca Lenin a ajuns sa fie bagat acolo, in mausoleul lui, el era facut ca un fel de faraon. Scriitorii care sunt de cele mai multe ori oameni foarte naivi, foarte copilărosi, ei credeau ca asa si este, pe de o parte. Pe de alta parte, nu toti au scris. Au scris unii care n-au stiut. Dar cei care au fost si au suferit, care au fost in Siberia, ei n-au scris.

Europa Liberă: Dumneavoastră personal ati dedicat câteva pagini celui care a fost Lenin?

Vladimir Beşleagă
: Despre Lenin nu am scris niciun rând. Mi-am adus aminte ca am avut un poem la sfarsitul clasei a 10-a, cand vorbeam despre ce-am invatat noi in scoala, şi am pomenit numele lui Stalin, dar al lui Lenin nu. Dar e acelasi lucru, Stalin a fost continuatorul. Dar poemul nu l-am publicat, a ramas in arhiva mea.

Europa Liberă: Va amintiti perioada cand Lenin stătea in locul icoanei in colţul casei?

Vladimir Beşleagă: Absolut.

Europa Liberă: Totuşi se mai observă o timiditate la credincioşi atunci cand vine vorba de a veni pe faţă impotriva urâciunii comuniste, motivandu-şi timiditatea prin invocarea neamestecului in politică. Cum explicati?


Vladimir Beşleagă: Credinciosii au timiditate sa se amestece in politică? Eu nu stiu, dar probabil asta vine din preconceptul vechi, de pe timpul lui Constantin şi Elenei; se zicea că trebuie sa-i respectăm pe conducatori, caci ei sunt dati de la Dumnezeu. Dar eu am descoperit un lucru foarte interesant. A spus Nietzsche pe la mijlocul secolului 19 că „Dumnezeu a murit”, in germana se spunea „der Gott ist tot”. Autorul pe care eu il citeam zice „haa, Nietzsche a spus că Dumnezeu a murit, dar de ce n-a spus că şi Diavolul a murit?” Uite că Dumnezeu a murit in conceptia lui Nietzsche, dar Diavolul a rămas. Iată tocmai Lenin a fost intruparea Diavolului care a ramas.

Europa Liberă: Pana la urma „a crede in Dumnezeu” inseamnă a fi anticomunist?

Vladimir Beşleagă
: Nu, pentru că comunismul nu este o realitate, este o utopie, adica o credinta ca oamenii pot fi toti egali, toti fericiti. Numai ca ceea ce se da drept comunism sau drept visul acesta, care nu poate fi niciodata realizat, cum omul este foarte diferit, si nu poate fi facut egal unul cu altul, este un vis. N-are decat cineva sa creada in comunism, dar comunismul nu poate fi realizat. A încercat Lenin, in numele comunismului s-au varsat oceane de sânge. Ăsta-i comunism?

Europa Liberă: Domnule Beşleagă, faceti parte din Comisia pentru condamnarea ororilor comunismului, pana unde ati ajuns?

Vladimir Beşleagă: Deşi avem un termen foarte scurt, de cateva luni de zile, suntem pe ultima sută de metri, si curand trebuie sa prezentam primele rezultate, ca sa poată fi finisate, ajustate şi prezentate. Lucram intens si suntem aproape de finalizare.

Europa Liberă: Ce ati descoperit din ceea ce nu ştiam noi?

Vladimir Beşleagă: Lucruri mari nu s-au descoperit, dar s-au aprofundat cele ce se cunoşteau acum 15-20 de ani, cand erau arhivele mai deschise decât acum. Acuma in urma guvernarilor care au urmat, de nuanţă neocomunistă, arhivele s-au cam inchis. Acum abia-abia incep sa se redeschidă. Deci, s-au aflat lucruri multe, in detaliu. In ansamblu lucrurile erau cunoscute.

Europa Liberă: În cat timp va fi facut public raportul?

Vladimir Beşleagă: El urmează sa fie prezentat la 1 iulie, dar lucrul va continua. Aceasta va fi prezentarea raportului in faţa Parlamentului, in faţa societatii. In continuare munca va merge mai departe, ca sa se pregatească 3 volume, aşa se preconizează, cu documente care vor fi scoase si puse la dispoziţia publicului.

Europa Liberă: Ziceam la inceputul acestei emisiuni că comunistii din Republica Moldova vor merge astăzi sa depuna flori la monumentului lui Lenin. Vi se pare bizar ceea ce se intampla astazi in Republica Moldova ca, dupa atâtia ani Lenin nu este uitat si avem si acest PCRM?

Vladimir Beşleagă: Nu numai ca e bizar, este si o ciudăţenie, o absurditate pentru că vreau sa va spus ca in zona aceasta, in care noua ne-a fost dat să trăim, se intampla lucruri bizare nu de azi sau de ieri, dar de sute de ani. Si nicidecum nu putem iesi din zona asta. Aici, pe parcursul secolelor s-au aciuat cele mai sinistre personaje si se produc cele mai bizare lucruri. Daca in secolul 19 a fost un episcop Lebed, care a distrus toate cartile care erau de serviciu divin scrise in româneşte, aici unde altă parte? În Germania a facut 3 ani de zile focul cu cărţi, iti inchipui? Aici a crescut si s-a educat acel monstru dement Brejnev, aici a fost Ustinov, de aici a pornit banditul Kotovschi, de aici, de aici de aici..

Europa Liberă: Deci lecţia nu e însuşită.

Vladimir Beşleagă: Nu, pentru că e o zonă foarte aparte şi foarte penetrantă. Numai daca se schimbă conştiinţa celor mulţi si se formează alt nivel de conştiinţă o sa dispară asemenea idioţenii despre care vorbim noi astăzi.

Europa Liberă: Multumim. La intrebarile Europei Libere a raspuns scriitorul Vladimir Beşleagă.
XS
SM
MD
LG