Linkuri accesibilitate

La Tallin Alianța Atlantică reexaminează relațiile cu Rusia


Imagine de la ceremonia de semnare a noului tratat START la Praga
Imagine de la ceremonia de semnare a noului tratat START la Praga

Pe agenda reuniunii se află relația NATO cu Rusia, situaţia din Afganistan şi politica „uşilor deschise” ale Alianței.


Ministrii de externe din ţările NATO încep astazi o reuniune de două zile la Tallin, in capitala Estoniei. Pe agenda discutiilor, noul tratat START şi impactul său asupra relaţiilor Aliantei cu Rusia, reforma aliantei şi continuare politicii de extindere a NATO. Relatarea corespondentului Europei Libere la aceasta reuniune este rezulata de Oana Serafim.

Odata ce au fost ridicate restrictiile de securitate aeriana datorate cenuşii vulcanului islandez, reuniunea ministrilor de extrne ai ţărilor NATO de la Tallin de astazi şi de miine se va putea desfăşura fără probleme. Fară probleme de „prezenţă”, căci altminteri, probleme de conţinut vor fi destule.
Pe agenda reuniunii se află relatia NATO cu Rusia, situaţia din Afganistan şi politica „uşilor deschise” ale Aliantei. Nici unul dintre aceste subiecte nu este simplu .

Intr-un interviu in exclusivitate cu serviciul rusesc al postului nostru de radio, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmussen a declarat că între NATO si Rusia continuă sa existe subiecte de disensiune – unul din ele fiind situatia din Georgia – dar ca aceste probleme nu ar trebui să împiedice Alianţa să colaboreze cu Rusia în domenii de interes comun. NATO susţine integritatea teritoriala şi suveranitatea Georgiei şi ar vrea ca Moscova să îşi respecte angajamentele asumate internaţional atunci cînd a fost încheiat acordul de încetare a focului după razboiul ruso Georgian din 2008.

Desigur că şi alegerea locului în care se desfăşoară reiuniunea – Tallin - are o dimensiune simbolică si este o încercare a NATO de a arăta că membrii recenţi ai Aliantei se bucură de sprijin pentru securitatea lor. Dimensiunea simbolică este sporită şi de temele discutate şi anume – relaţia cu Rusia. Ministrul eston al apărarii a declarat corespondentului nostru la reuniunea de la Tallin că relaţia Aliantei cu Rusia ar fi „schizofrenică”, NATO încercînd să contruiască punţi de legătură, în timp ce Rusia continuă să considere Alianța, în doctrina sa militară intrată în vigoare recent, drept un duşman.

Dar secretarul general al NATO a declarat în numeroase ocazii că îmbunătaţirea relaţiilor cu Moscova este o prioritate a mandatului său în fruntea Alianţei.

In declaraţii facute la Bruxelles, înaintea reuniunii, Rassmusen a spus şi că se va discuta un posibil proiect de colaborare cu Rusia si in domeniul apărarii anti rachetă: „Cred ca dacă am implica Rusia în sistemul de apărare antiracheta am putea contribui la crearea unei arhitecturi de securitate europeană pe care am dori cu toţii să o avem” a spus Rassmussen.

Această propunere, crede corespondentul nostru Ahto Lobiakas, este o „ramură de măslin“ întinsă Moscovei de NATO, care s-a opus cu vehemenţă planurilor americane de construire a unui scurt defensiv antiracheta în Europa Centrala si de Răsărit şi de amplasare a unor elemente în Cehia şi Polonia. Cum se ştie, aceste planuri ale administraţiei republicane americane au fost abandonate în favoarea unora noi, considerate mai flexibile, mai eficiente si mai puţin costisitoare de către administratia democratului Obama.

Propunerea secretarului general al NATO nu va fi uşor de acceptat însă de către unii din membri Aliantei - mai cu seamă cei din Europa Centrala si de Rasarit şi de ţările baltice – care o consideră prea apropiată de propunerea avansată de preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, în 2007 şi pe care aceste ţări au vazut-o ca pe o încercare de a diminua rolul NATO în Europa.

Pină acum, aminteşte corespondentul nostru, politica NATO în Europa a fost ca toate discuţiile în legatură cu securitatea europeană să aibe loc in cadrul OSCE, organizatie în care Rusia are un cuvînt important de spus dar în care se pot auzi şi vocile Ucrainei si Georgiei, ţari candidate la NATO. Mai mult, aminteşte corespondentul nostru, ambele ţări au exprimat în trecut temeri legate de politica Rusiei în vecinătatea sa, mai cu seamă după războiul ruso-georgian din 2008.

Cu toate acestea, în interviul cu postul nostru de radio, Rasmussen a spus clar că NATO continuă sa vadă cele două ţări ca potenţiale membre ale alianţei.

Nici in ceea ce priveste razboiul în Afganistan şi contribuţia tărilor Aliantei la efortul comun, subiectul nu va fi simplu. In acest domeniu, sprijinul Moscovei este important şi o detensionare a relatiei NATO-Moscova ar putea fi benefică.
XS
SM
MD
LG