Linkuri accesibilitate

Moldova cere sprijinul OSCE pentru eliberarea ziaristului Ernest Vardanean


Preşedintele interimar al republicii Moldova si speaker al Parlamentului, Mihai Ghimpu a cerut sprijinul OSCE in cazul jurnalistului tiraspolean Ernest Vardanean, arestat sub acuzatia de „inaltă trădare” de autoproclamatele autorităţi transnistrene la 7 aprilie. Mihai Ghimpu a cerut OSCE sa aducă situatia jurnalistului in atenţia Rusiei, ca mediator al conflictului transnistrean şi să solicite discutarea cazului jurnalistului cu Igor Smirnov. In opinia preşedintelui interimar al Moldovei, numai Rusia ar putea avea pîrghiile necesare pentru a influenţa deciziile liderului transnistrean.
Mihai Ghimpu cere OSCE să acorde sprijin familiei jurnalistului intemnitat si să il viziteze pe acesta la locul detentiei. In opinia preşedintelui interimar al Moldovei, autorităţile de la Chişinau pot doar solicita sprijin internaţional, european pentru rezolvarea cazului, pentru ca teritoriul dinstinga Nistrului nu este controlat de facto de autorităţile moldovene.
Ieri avocatii jurnalistului au depus o plingere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar procuratura de la Bender a deschis un dosar penal împotriva privării de libertate in mod ilegal a jurnalistului. Intr-un interviu cu postul nostru de radio, unul din avocatii jurnalistului, Doina Ioana Străişteanu a declarat că avocatii spera, prin dosarul depus la CEDO, să obţină cel puţin recunoaşterea violării drepturilor omului în acest caz de către autoproclamatele autorităţi nistrene. Intregul interviu doamna Străişteanu, il gasiti la europalibera.org, pe pagina noastra de internet.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG