Linkuri accesibilitate

6 magistrați care au judecat în afara instanțelor scapă basma curată


Vanu Jereghi (Institutul pentru drepturile omului): „Preşedinţii judecătoriilor nu ne-au permis accesul la documentele incriminante”

Judecătorii care n-au fost pedepsiţi deja pentru ce-au făcut în arestul poliţiei în aprilie anul trecut nu vor fi pedepsiţi nici de acum înainte. Potrivit regulamentelor lor, ale judecătorilor, abaterile de acest fel li se prescriu, sau se iartă, la un an de la comiterea lor.

Nepedepsiţi vor rămâne cel puţin şase magistraţi despre care două organizaţii neguvernamentale - Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și Asociatia Promo-Lex - spun că există dovezi clare că după 7 aprilie au mutat instanţa de judecată în arestul poliţiei şi au emis mandate de arest cu încălcări grave ale legislaţiei. Motivul – nici autorităţile, nici organizaţiile obşteşti n-au reuşit să-i identifice pe cei şase în timp util, astfel ca să le fie iniţiate acţiuni disciplinare pînă la împlinirea unui an de la săvîrşirea faptei. Vom preciza că potrivit statutului magistraţilor, la expirarea acestui termen, magistraţii nu mai pot fi sancţionaţi pentru abaterile disciplinare pe care le-au comis. Asta înseamnă că chiar dacă la solicitarea ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, Consiliul Superior al Magistraturii va examina comportamentul celor şase, asta nu va atrage după sine şi vreo sancţiune.

Iată cum explică această întîrziere directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi: „Nici noi, nici autorităţile, nu am avut acces la materialele care ar fi confirmat că judecătorii respectivi au judecat în afara instanţelor. Nu ne-am putut baza doar pe declaraţiile persoanelor judecate. De ce n-am avut acces la registre? Pentru că preşedinţii judecătoriilor nu ne-au permis accesul la aceste documente. Este vorba despre solidaritatea de breaslă şi, de ce nu, preşedinţii acestor instanţe probabil se simt şi ei cu musca pe căciulă, au şi ei abateri şi se feresc de a arăta cu degetul la abaterile colegilor. Judecătorii au ştiut foarte bine că e vorba de un an. Intenţionat s-a tărăgănat. Unii ne-au pus la dispoziţie, alţii nu. Am fost pur şi simplu restricţionaţi. Noi cu efort extrem de mare am obţinut aceste informaţii, însă prea târziu. Asta înseamnă că există lacune foarte serioase în ceea ce priveşte transparenţa justiţiei.”

Pînă acum, doar trei magistraţi de la judecatoria Buiucani – Mihail Drosu, Sergiu Crutco si Dorin Popovici - au fost demişi după ce Consiliul Superior al Magistraturii a constatat că aceştia au încălcat grav obligaţia de imparţialitate şi etică judiciară cînd au examinat cauzele în incinta unor comisariate de poliţie. Cum un magistrat poate fi sancţionat doar în urma unei acţiuni disciplinare, iniţiate fie de ministrul justiţiei, fie de unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, iar în privinţa celor şase judecători aceste acţiuni nu mai pot fi iniţiate, l-am întrebat pe Dumitru Verterniceanu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, dacă pedeapsa aplicată celor trei magistraţi nu s-ar putea răsfrânge, după principiul precedentului, şi asupra celorlalţi judecători bănuiţi de fapte similare.

Dumitru Verterniceanu: „Fiecare caz se examinează în mod individual. Se analizează circumstanţele de fapt, circumstanţele de drept, nu excludem că se ia în considerare şi practica existentă. Dar categoric nu putem spune că dacă un magistrat care a judecat în comisariat a fost demis, îi vom demite şi pe ceilalţi.”

Solicitat de noi, şi preşedintele consiliului disciplinar al magistraţilor, Nicolae Roşca ne-a confirmat că cei şase judecători nu vor putea fi sancţionaţi disciplinar, chiar dacă se va constata că au încălcat legea.
Nicolae Roșca: „Dacă colegiul va constata că au comis încălcări, dar termenul de aplicare a sancţiunii a expirat, nu va putea aplica sancţiunea”.

Europa Libera: Ceea ce înseamnă că ei ar putea fi avansaţi chiar?

Nicolae Roşca: „Exact.”

Vanu Jereghi de la Institutul pentru Drepturile Omului spune totuşi că ar exista o soluţie pentru a nu-i lasă pe magistraţii care au comis după protestele din 7 aprilie ilegalităţi să scape basma curată.

Vanu Jereghi: „Eu văd altă cale – CSM să examineze plîngerile pe numele acestor magistraţi şi dacă constată că au comis abateri, să le anexeze aceste constatări la dosar. Astfel încît orice avocat cînd merge în instanţă să-i poată recuza pe motiv că este un judecător care a emis decizii incorecte. Ar fi un mecanism alternativ de „sancţionare”.

Vanu Jereghi mai spune că Institutul pentru Drepturile Omului va analiza cu atenţie dosarele fiecăruia din cei şase magistraţi pentru a vedea dacă aceştia nu au comis încălcări penale, pe lîngă încălcările administrative care le sunt incriminate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG