Linkuri accesibilitate

Participarea la parada de 9 mai de la Moscova - o decizie politică


Vitalie Marinuta
Vitalie Marinuta

Ministrul apărării Vitalie Marinuța: „Deși invitația Rusiei este tardivă, armata se va conforma deciziei pe care o va lua conducerea de vîrf a R. Moldova”

Vitalie Marinuţa: „Delegaţia oficilă a Republicii Moldova, condusă de preşedintele Republicii Moldova interimar, domnul Ghimpu, va participa la aceste acţiuni în capitala Federaţiei Ruse, la Moscova. La parada militară a fost o solicitare din partea ministrului Apărării rus, la finele lunii martie de a participa, cu în jurul la 70 de militari. În primul rând, este cam târziu această solicitare, fiindcă pregătirea pentru paradă ia în jurul la trei luni de zile. De acum militarii multor ţări se pregătesc. Dar important este că aceasta este o decizie politică, de detaşare a militarilor peste hotare. Şi noi, armata, ne vom conforma cu această decizie, care va fi.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă decizie politică?

Vitalie Marinuţa: „Trebuie să fie decizia luată de către conducerea de vârf a Republicii Moldova. Armata va fi implicată în toate acţiunile în ţară. Republica Moldova a elaborat un plan de acţiuni şi în luna mai vor fi acţiuni de amploare pe tot teritoriul Republicii Moldova. Armata Naţională este implicată şi în sate, şi în raioane, şi la nivel republican. În ceea ce priveşte pe plan internaţional şi dacă va fi primită această decizie, vom depune eforturi maxime ca să onorăm această decizie.”

Europa Liberă: Totuşi, câţi bani ar fi trebuit să scoateţi din haznaua Ministerului dacă, eventual, participă militarii la 9 mai.”

Vitalie Marinuţa: „De la 400 de mii de lei în sus. Sunt costurile legate de uniformă, costurile legate de transport, paşapoarte şi multe alte chestii financiare.”

Europa Liberă: Neparticiparea ar putea să însemne o înrăutăţire a relaţiilor moldo-ruse? Pe plan militar?

Vitalie Marinuţa: „N-ar trebui să însemne aceasta, fiindcă...”

Europa Liberă: Dar ar putea?

Vitalie Marinuţa: „Nu pot să mă exprim pe această întrebare pentru că nu este ceva contradictoriu şi nu ar trebui. Dar rămâne să vedem, cum va reacţiona partea rusă la aceasta. Noi avem un plan de acţiuni între Republica Moldova şi Federaţia Rusă pe plan militar. Îl îndeplinim.”

Europa Liberă: Ce prevede acest plan?

Vitalie Marinuţa: „Acest plan prevede schimb de experienţă, schimb de cursuri, în special instruirea unor militari din cadrul Armatei Naţionale în Federaţia Rusă. Şi alte măsuri, care sunt cu caracter militar.”

Europa Liberă: Din câte se cunoaşte, Moldova nu participă în cadrul structurilor militare în Comunitatea Statelor Independente.

Vitalie Marinuţa: „Corect, suntem ţară neutră. Noi nu participăm în nici o structură militară. Avem planuri de cooperare bilaterare cu mai mulţi parteneri strategici şi aici noi îndeplinim acele planuri, acele acorduri, care au fost semnate anterior.”

Europa Liberă: Dar militari din regiunea de Est ar putea să fie prezenţi la Moscova?

Vitalie Marinuţa: „Noi suntem o ţară independentă şi suverană şi avem un guvern recunoscut, o armată. Cei ce sunt în regiunia de Est sunt formaţiuni nelegale, paramilitare şi consider că este exclus faptul în cauză.”

Europa Liberă: Până la urmă 9 mai este ziua?

Vitalie Marinuţa: 9 mai este o zi, când noi comemorăm pe acei care au luptat contra fascismului şi militarii întotdeauna au fost pentru a-i comemora. Întotdeauna am susţinut veteranii şi aşa vom continua şi în viitor.”
XS
SM
MD
LG