Linkuri accesibilitate

Corupția nu stârnește indignare printre români (România liberă)


Blocarea activității AIE de către judecătorii CC (din care 7 cercetați) trece neobservată

Deshumarea cadavrului lui Ion Tibuleac apare ca stire in Romania libera de astazi. Se precizeaza ca decizia a fost luata de procurori, care vor sa reinvestigheze cauzele mortii tanarului, in aprilie anul trecut. In cazul altui protestatar decedat in timpul protestelor, Valeriu Boboc, cercetari de acest fel au demonstrat ca a murit nu prin intoxicatie, cum s-a declarat initials, ci ca urmare a unor lovituri.

Adevarul preia declaratiile facute de istoricul Veaceslav Stăvilă pentru editia online a Europei libere, in legatura cu prejudiciul adus Republiciii Moldova de regimul totalitar comunist. Dupa calculele sale, ca reprezentant al comisiei pentru studierea si aprecierea crimelor regimului sovietic, ar fi vorba de cel putin 28 de miliarde de dolari, adica sase PIB-uri insumate – afla cititorii cotidianului de la Bucuresti.

Mai multe comentarii abordeaza azi tema justitiei din Romania. Evenimentul zilei anunta iminenta judecare de catre Consiliul Superior al Magistraturii a judecatoarei Dana Garbovan. Presedinte al Uniunii Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan a dezaprobat public, in 2008, blocarea de catre Parlament a anchetarii fostului premier social-democrat Adrian Nastase, suspectat de coruptie.

Cristian Ghinea alatura in Romania libera contexte din care rezulta ca faptele de coruptie nu starnesc mare indignare printre romani: fie ei judecatori, politicieni sau alegatori. Faptul a fost deja semnalat si in raportul de monitorizare al Comisiei Europene, care remarca pedepsele prea mici, de cele mai mult ori cu suspendare, date de instanţe in asemenea dosare.

Si editorialul lui Andrei Cornea, din revista 22, intareste teza lui Ghinea: blocarea activitatii Agentiei Nationale de Integritate, printr-o decizie a Curtii Constitutionale, nu a starnit in Romania furtuna care era de asteptat. Nu a atras atentia nici chiar amanuntul ca 7 din cei 9 judecatori ai Curtii tocmai erau anchetati de Agentie.
XS
SM
MD
LG