Linkuri accesibilitate

Moldova o țară tot mai scumpă (Economist)


Vlad Bercu scrie în Economist că Republica Moldova devine o ţară tot mai scumpă. Populaţia necăjită se aştepta la schimbări radicale de la noua guvernare. E clar că este o iluzie să crezi că pe timp de criză lucrurile se pot schimba şi radical, şi rapid, scrie ziaristul. Însă felul cum a fost gestionată situaţia după majorările de tarife de la mijlocul lunii ianuarie nu a avut nimic comun cu criza. Bâlbâiala de care s-a dat dovadă în stabilirea compensaţiilor, întârzierea plăţii acestora, dar şi formlităţile birocratice au întărit neîncrederea populaţiei, conchide Vlad Bercu.

Valentina Baciu scrie în Timpul că fostul ministru al Educaţiei, Victor Ţvircun, ar putea fi obligat să întoarcă statului cel puţin şase mii de euro pentru că nu a executat mai multe hotărâri judecătoreşti în cazul unor angajaţi pe care i-a demis ilegal. Opt cauze au ajuns la CEDO, iar pentru a evita condamnarea R. Moldova în trei cazuri agentul guvernamental Vladimir Grosu a încheiat tranzacţii amiabile în urma cărora statul se obligă să achite reclamanţilor 6 mii 400 de euro.

Cornel Ciurea scrie în Capitala că parada militară din 9 mai de la Moscova din punct de vedere politic, este importantă pentru Rusia, dar nu şi pentru Moldova. În se pare că Moldova, încearcă un joc subtil. La Moscova va pleca preşedintele Mihai Ghimpu, ceea ce înseamnă că Moldova participă prin cel mai înalt demnitar al său. În acelaşi timp, militarii de la Ministerul Apărării nu se vor deplasa la Moscova, fapt care reprezintă o desolidarizare de corul general. Motivul invocat – lipsa banilor – este probabil unul plauzibil, dar el reflectă şi o vădită lipsă de interes faţă de eveniment.

Andrei Ivanţoc fost deținut politic al regimului separatist de la Tiraspol, judecat cu o sentință de detenție pe viață a declarat într-un interviu pentru Capitala că „adevărul despre războiul de la Nistru, ca și cel din 7 aprilie, rămâne încă a fi elucidat”. Dacă fostul preşedinte Voronin și cei din anturajul său nu vor fi pedepsiți, este de părere Ivanţoc, Alianţa pentru Integrare Europeană va pierde încrederea noii generații.
XS
SM
MD
LG