Linkuri accesibilitate

20.04 - București: Debutul campaniei electorale pentru alegerile locale


La 25 mai vor fi afişate listele electorale. Primul tur de scrutin se va desfăşura la 4 iunie, al doilea la 18 iunie.


20 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Corespondent: Andreea Pora)

Debutul campaniei electorale pentru alegerile locale.

În următoarele 45 de zile, până la data de 1 iunie, partidele politice se vor afla în campanie electorală pentru alegerile locale. Spre deosebire de alegerile precedente când, din cauza absenteismului, s-au organizat mai multe tururi de scrutin, acum se renunţă la cel de-al treilea tur de scrutin, pentru alegerea primarilor. Pentru ca un primar să câştige deja din turul întâi, este necesar ca la vot să se prezinte jumătate plus unu din electorat, iar candidatul respectiv să obţină jumătate plus unul din totalul voturilor exprimate.

În plus, s-a introdus pragul electoral de 5% pentru alegerea consilierilor. Există obligativitatea organizării secţiilor de votare în satele cu cel puţin 500 de alegători. Studenţii vor vota în localităţile de reşedinţă, iar militarii în termen pot primi permisie pentru a vota în localităţile de domiciliu.

Tot o noutate o constituie şi semnarea unui protocol pentru deontologia campaniei electorale, prin care majoritatea partidelor se angajează să renunţe la denigrarea celorlalte forţe politice, să folosească un limbaj civilizat, să elimine manifestările extremiste şi intolerante, să elaboreze platforme electorale realiste, să publice informaţii asupra modului în care au fost cheltuite fondurile pentru alegerile locale. Respectarea acestui protocol va fi monitorizată de asociaţia Pro Democraţia.

În timp ce unele partide au trebuit să facă faţă valului de aspiranţi la o funcţie în administraţia locală, altele au trebuit să dea anunţ la mica publicitate în căutare de potenţiali doritori, fiind altfel ameninţate cu desfiinţarea partidului în cazul în care nu prezintă candidaţi consecutivi la două rânduri de alegeri.

Până la 24 aprilie, candidaţii trebuie să formuleze cererile pentru alocarea timpilor de antenă. Candidaturile pentru primărie precum şi pentru posturile de consilier local şi judeţeni trebuie depuse până la data de 5 mai.

La 25 mai vor fi afişate listele electorale. Primul tur de scrutin se va desfăşura la 4 iunie, al doilea la 18 iunie.

Conform lui Vlad Roşca, ministrul funcţiei publice, costul alegerilor se ridică la 380 miliarde lei. Potrivit deciziei al Consiliului Naţional al Audiovizualului, posturile publice de radio şi televiziune îşi vor dubla durata programelor destinate campaniei electorale.
XS
SM
MD
LG