Linkuri accesibilitate

20.04 - Chișinău: Protestele studenților în a 4-a zi


Astăzi a fost prima zi în care studenţii au manifestat paşnic, fără ciocniri cu poliţia.


20 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Protestele studenților în a 4-a zi.

Dan Ionescu: Mai multe mii de studenţi şi elevi s-au adunat şi în cursul dimineţii de astăzi pentru a protesta în centrul capitalei. Ulterior ei au decis, însă, să suspende demonstraţiile de stradă până luni şi să înceapă negocieri cu autorităţile. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

Studenţii au decis, în a patra zi de grevă, să suspende, până luni, acţiunile de protest în stradă. În cazul în care, până atunci, Guvernul nu le va soluţiona revendicările, acţiunile de protest vor fi reluate. Astăzi a fost prima zi în care studenţii au manifestat paşnic, fără ciocniri cu poliţia. Greviştii s-au adunat din nou în faţa Guvernului, deşi în număr mai mic decât în zilele trecute, de aproximativ patru mii, blocând circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Câţiva reprezentanţi ai studenţilor au încercat să continue negocierile, începute miercuri cu premierul Dumitru Braghiş, însă au primit răspunsul, că nu se vor purta nici un fel de tratative, până când nu vor pleca din piaţă şi nu vor delega reprezentanţi oficiali. Ca urmare, studenţii de la fiecare instituţie de învăţământ au delegat câte un reprezentant pentru formarea unui consiliu de grevă. Membrii acestui consiliu au discutat, pe parcursul a câtorva ore, acţiunile ce ar trebui întreprinse în continuare, pentru ca, în final, să anunţe decizia lor. Decizie aprobată de mulţimea de studenţi din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Voce: „Consiliul de grevă a hotărât următoarele lucruri: În primul rând - legalizarea mitingului de protest al studenţilor. Asta înseamnă să nu încălcăm ordinea publică şi să nu ne fugărească din Piaţă mai mult, aşa cum ne-au fugărit zilelele acestea. Toţi, probabil, sunt de acord cu aceasta. Toţi. Anularea amenzilor pentru studenţii arestaţi. Al treilea lucru este anularea hotărârii numărul 28 din 4 aprilie 1999, cu privire la micşorarea procentului de bursieri de la universităţi. A patra revendicare este scutiri de 50 de procente în transportul interurban. Repet: interurban de stat. Probabil toţi sunteţi de acord. Şi a cincea revendicare este, ca toate hotărârile care vor fi aprobate de către demnitarii de stat în privinţa acestor dorinţe ale noastre, să fie publicate, să fie oficializate de către persoanele oficiale la televiziune şi în presă. Numaidecât de către ei. Noi atunci vom crede. Nu altor reprezentanţi de ai lor.

Consiliul de grevă a mai hotărât: să punem un moratoriu de trei zile. În timpul acesta noi vom duce negocieri cu domnul Dumitru Braghiş, primul ministrul al Republicii Moldova. Adica dacă până luni nu se vor soluţiona aceste probleme, noi reluăm greva activă. Vă aranjează aceasta?”

Voci: „Da. Aşa să fie.”

După aceasta, reprezentanţii studenţilor au avut o întrevedere cu premierul Dumitru Braghiş. În cadrul acesteiea s-a decis, ca în vederea soluţionării revendicărilor, să fie constituită o comisie guvernamentală specială. Primul ministru a subliniat, că activitatea acestei comisii se va desfăşura doar cu condiţia respectării ordinii publice pe tot parcursul consultărilor. Mîine negocierile vor continua în a doua jumătate a zilei la Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei.

Reamintim, că două revendicări ale studenţilor au fost deja satisfăcute: suspendarea taxei de călătorie în transportul urban şi eliberarea studenţilor reţinuţi în timpul ciocnirilor violente cu poliţia din zilele de luni şi marţi.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu: Potrivit corespondentului agenţiei de ştiri Reuters, la Chişinău, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Hasan Alatrash, a negat joi, că Fondul ar fi recomandat vreodată să se suspende facilităţile la transportul urban pentru tineretul studios. Domnul Alatrash a mai spus că: „Demonstraţiile studenţilor nu au nimic în comun cu Programul FMI pentru Moldova”. El a mai adăugat că: „Suntem foarte sensibili la chestiunile de ordin social. În orice caz, nu trebuie să se facă nici un fel de reduceri la pensii şi salarii.”
XS
SM
MD
LG