Linkuri accesibilitate

Redeschiderea treptată a spațiului aerian european


Meteorologii spun însă că un nou nor de cenuşă se îndreaptă din Islanda spre insulele britanice, aşa că este probabil ca interdicţia să fie extinsă.


Miniştrii transporturilor din UE au anunţat aseară redeschiderea treptată a spaţiului aerian, după cinci zile în care zeci de mii de zboruri au fost anulate din cauza norului vulcanic provenit din Islanda. Detalii despre situaţia actuală are Mircea Ţicudean.

Aseară la 22.38 urma să fie redeschis spaţiul aerian al Moldovei temporar, până la ora 15.00. Potrivit site-ului aeroportului Chişinău, dacă nu se schimbă condiţiile meteo, spaţiul aerian va rămâne deschis în continuare. În urmă cu mai puţin de două ore, a aterizat la Chişinău cursa de Istanbul, dar patru zboruri programate pentru astăzi: Bucureşti, Milano, Budapesta şi Frankfurt, sunt date ca anulate.

Ţările europene şi-au deschis treptat, începînd de ieri, spaţiul aerian, dar traficul este departe de normal.
Luni au fost anulate în Europa 20.000 de curse aeriene, dintr-un total normal de aproximativ 28.000.
Aseară, Eurocontrol, agenţia controlului de trafic aerian, a spus că zborurile în Europa ar putea reveni la normal joi.

Franţa a anunţat ieri că redeschide treptat aeroporturile începînd din această dimineaţă. O cursă Air France a plecat aseară de la Toronto spre Paris, reluînd astfel zborurile peste Oceanul Atlantic. Trei curse KLM de mare distanţă au plecat spre Asia şi America de Nord de la Amsterdam, unul din cele mai mari aeroporturi europene care a fost închis vreme de patru zile.

Spaţiul aerian britanic rămâne închis până cel mai devreme astăzi la prânz. Meteorologii spun însă că un nou nor de cenuşă se îndreaptă din Islanda spre insulele britanice, aşa că este probabil ca interdicţia să fie extinsă.
Autorităţile de la Londra au trimis două nave maritime militare în Franţa, unde se află mii de britanici care n-au mai putut reveni acasă nici măcar cu trenul pe sub Canalul Mânecii, la care nu mai sunt de mult bilete.
Spania, una din puţinele ţări europene neafectate de criza actuală, a ajuns la o înţelegere cu Franţa, Germania şi Marea Britanie, de a aranja revenirea acasă prin aeroporturile spaniole a mii de turişti blocaţi în afara Europei.

Criza a afectat până acum 7 milioane de pasageri şi a cauzat companiilor aeriene pierderi estimate la peste un miliard de dolari.

Odată cu apariţia speranţei revenirii la normal, se înteţesc criticile la adresa felului cum au gestionat criza autorităţile europene. Ziarul britanic Guardian a scris că decizia închiderii spaţiului aerian a fost exagerată, comparînd-o cu reacţia la apariţia aşa-numitei gripe porcine. Un ziar din îndepărata Australie, The Australian Daily, face aceeaşi comparaţie, spunînd că autorităţile europene s-au obişnuit să intre mai întâi în panică şi abia apoi să cerceteze dacă au într-adevăr motive de îngrijorare.

De partea cealaltă, guvernele europene şi Comisia Europeană se apără spunînd că siguranţa cetăţenilor este mai presus de orice, inclusiv de pierderile companiilor aeriene.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG