Linkuri accesibilitate

Norul de cenușă vulcanică duce la anularea a 19,000 de zboruri


În UE erupția vulcanica a dus la amînarea sesiunii parlamentului de la Strasbourg, a reuniunii miniștrilor agriculturii de la Luxembourg și a reuniunii de la Atena UE - FMI


Sesiunea Palamentului European care ar trebui sa inceapa in aceasta seara la Strasbourg este pusa sub semnul intrebarii dupa ce sute de europarlamentari s-au vazut blocati in tarile de origine din cauza anularii zborurilor catre Frankfurt, principalul aeroport la care aterizeaza oficialii europeni care vin la Strasbourg.

Aseara, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso decidea sa infiinteze un grup care sa evalueze impactul situatiei create de norul vulcanic asupra transportatorilor aerieni si asupra economiei europene in general.

Intr-o declaratie facuta astazi la Bruxelles, vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil cu politicile de transporturi, Siim Kala, a anuntat ca ministrii transporturilor din tarile membre vor analiza informatiile stranse pana in prezent de Comisia Europeana cu privire la norul de cenusa.

„Sunt 3 principii cheie pe care ne bazam analiza”, a spus Kalas, „nu se poate face niciun compromis in ceea ce priveste siguranta, evaluarea trebuie bazata pe dovezi stiintifice si trebuie sa facilitam solutii coordonate la nivel european daca vom gasi o modalitate de actiune”.

Pe de alta parte comisarul a mai spus ca cea mai urgenta problema este „sa vedem daca o coordonare mai puternica la nivel european poate maximiza spatiul aerian disponibil fara sa compromita siguranta.”

Potrivit vicepresedintelui Comisiei Europene, executivul european a inceput deja sa evalueze consecintele economice ale crizei sectorului transportului aerian. „Mai intai, trebuie sa ne asiguram ca UE detine analiza corecta pentru a raspunde in mod adecvat crizei. Maine vom decide cum se va desfasura acest proces.” a spus el.

Ministrul spaniol al lucrarilor publice José Blanco a declarat ca ministrii transporturilor din statele membre vor incerca sa ajunga la un consens pentru o „decizie europeana” care se va baza pe recomandarile tehnice rezultate din zborurile-test efectuate la sfarsitul saptamanii.

Industria aeriana de transport a facut public faptul ca anularea zborurilor a cauzat pierderi mai mari ca cele inregistrate dupa atacul asupra turnurilor gemene din New York, din 11 septembrie.

La rece vorbind, situatia arata cam asa: 6,8 milioane de călători din lumea întreagă au fost afectaţi de oprirea traficului aerian în cele peste 300 de aeroporturi europene.

Eurocontrol, organismul de control aerian al UE, a anuntat duminica faptul ca on 19,000 din 24,000 de zboruri au fost anulate.

Insa două companii germane, Lufthansa şi Air Berlin au declarat că decizia de a restricţiona traficul aerian nu se bazează pe teste aprofundate, subliniind ca au lansat cu succes două aeronave fara pasageri in norul de cenusa vulcanica.

Cele doua companii sunt sustinute de altele, intre care si transportatorul olandez, KLM, care afirma ca spaţiul aerian european este sigur pentru zboruri.

Totuşi, organul care reglementează condiţiile de zbor în fiecare stat european poate decide daca mai există sau nu vreun risc. Asa se face ca autoritatile din Austria si Franţa au decis redeschiderea spaţiului lor aerian.

Spaţiul aerian din nordul Italiei ramane inchis cel puţin pana marti dimineata la ora 6. Aceeasi interdictie este valabila si pentru Elvetia.

In Marea Britanie, insa, interdicţiile de zbor au fost prelungite pana la miezul noptii.

Pentru a veni in ajutorul pasagerilor blocati pe aeroporturi, ministrul transporturilor din Spania a anuntat ca Madridul e gata să asigure tranzitul a cel putin 70.000 de persoane spre Marea Britanie, care acum sunt blocate in aerogări din America de Nord.

Pe langa sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg pe agenda careia stateau chestiuni importante ca securitatea aviatica, Uniunea a amanat deja toate evenimentele programate pentru azi intre care reuniunea ministrilor agriculturii de la Luxembourg, convorbirile privind aderarea Croatiei, de la Bruxelles, si intalnirea reprezentantilor Uniunii cu cei ai FMI, la Atena.
XS
SM
MD
LG