Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: O lume fără avioane ?


Omenirea functiona foarte bine fara avioane, chiar daca miscandu-se mai incet, pina acum ceva mai putin de un secol...


Un ziar italian, anuntand ieri ca in Islanda ar putea erupe un alt vulcan si ca interdictiile de zbor ar putea dura multa vreme punea intrebarea ce s-ar intampla daca pur si simplu avioanele nu ar mai zbura pe toata planeta... Lumea noastra mai poate oare functiona fara avioane?

Sa vedem: ar trebui ca deodata sa ne obisnuim fara fructe si legume exotice... Adio portocale si banane aduse din Africa si America de sud. Aduse cu vaporul, ele s-ar strica pe drum, sau ar deveni foarte scumpe. Sigur, omenirea functiona foarte bine fara avioane, chiar daca miscandu-se mai incet, pina acum ceva mai putin de un secol... Dar tocmai asta problema: functiona!... Timpul gramatical folosit in aceasta fraza este imperfectul... Noi insa ne-am perfectionat... Ne-am obisnuit cu ideea de a ajunge - de pilda - la Bruxelles in 3 ore in avion in loc de 30 de ore cu trenul.

In prima cruciada, acum aproape un mileniu, armatele crestine plecate din Franta si Italia au ajuns la Ierusalim in 3 ani… e drept, oprindu-se pe drum si jefuind orase si tari care nu erau in program. Chiar si mai recent, in sec. al 19-lea, personajele lui Jules Verne aveau nevoie de 5 saptamani ca sa traverseze Africa in balon.

Pe de alta parte, fara avioane americanii n-ar fi putut merge in Afganistan, talibanii s-ar afla inca la putere acolo, iar lumea ar fi mai fragmentata... E drept insa ca in acelasi timp niciun fanatic religios nu ar mai fi avut ideea de a se arunca cu un avion intr-un zgarie-nori din New York.

Ca avionul nu are nimic natural o arata si faptul ca dupa ce a fost inventat si a inceput sa se banalizeze au inceput sa se puna o serie de probleme legale. Acum 100 de ani, unii juristi au fost de parere ca toate companiile de aviatie ar trebui sa plateasca drepturi de folosinta proprietarilor de case si terenuri deasupra carora ar zbura avioanele. In opinia acelor juristi de atunci, asa cum un om este proprietarul a tot ceea ce se gaseste sub pamantul pe care il detine, tot asa el poseda un tub de aer deasupra proprietatii sale prin care nu poate zbura cine vrea.

Poate ca daca ne obisnuim fara avioane dar ele vor reaparea la un moment dat, atunci se va pune din nou problema legalitatii lor si a felului in care ne putem proteja spatiul aerian individual.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG