Linkuri accesibilitate

Nimeni în Transnistria nu se poate simţi în siguranţă, după arestarea lui Vardanean


Andrei Safonov: "Este o încercare de a intimida organizaţiile neguvernamentale, mass-media independente şi de subminare a negocierilor politice".

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă.

Începem, ca de obicei, cu un buletin de ştiri despre principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de colega mea, Diana Răileanu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Familia lui Ernest Vardanean, jurnalistul arestat la Tiraspol pe 7 aprilie sub acuzaţia de spionaj, a adresat preşedintelui Armeniei, Serj Sargsyan, rugămintea de a contribui la eliberarea sa, transmite agenţia armeană de ştiri Noutăţile Armeniei (News.am).

„Ţinând cont că Transnistria se află practic sub controlul Federaţiei Ruse, vă rugăm, în calitate de garant al drepturilor şi intereselor armenilor din întreaga lume, să adresaţi preşedintelui Rusiei Dmitri Medvedev solicitarea privind eliberarea din arest a patriotului cu autoritate în cercuri internaţionale, a jurnalistului Ernest Vardanean”, se spune în scrisoarea semnată de rudele jurnalistului din Tiraspol.

Potrivit familiei sale, Ernest Vardanean deţine doar cetăţenia Republicii Moldova şi aşa-numita cetăţenie transnistreană. Arestarea lui Vardanean a fost criticată de guvernul de la Chişinău şi de mai multe organizaţii pentru drepturile omului şi libertatea presei. Îngrijorări în legătură cu arestarea sa au exprimat ambasadorii rus şi american la Chişinău , precum şi un grup de deputaţi în Parlamentul European.

La Cracovia au avut loc funeraliile naţionale ale preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski şi ale soţiei sale Maria, morti saptamina trecuta intr-un accident aviatic la Smolensk impreuna cu alti 94 de reprezentati ai elitei politice, religioase şi academice a Poloniei, care urmau sa participe la comemorarea celor 22 de mii de ofiteri polonezi masacrati la Katyn , din ordinul lui Stalin in 1940. Serviciul religios a avut loc in catedrala de la Cracovia , Sf.Maria, locul în care a slujit şi Ioan Paul al doilea, inainte de a deveni papă şi unde sunt îngropaţi regii şi eroii Poloniei. Sute de mii de polonezi s-au adunat in fata catedralei din Cracovia şi in alte mari orase ale lumii, unde se afla importante comunitati de polonezi. Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu şi liderul partidului Democrat, Marian Lupu au participat din partea Moldovei la ceremonii. Au mai fost de faţa, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedeev, ai Germaniei, Ucrainei, Romaniei, Slovaciei, Georgiei, Albaniei, Cehiei, Bosniei Hertegovina, Ungariei, Kosovo, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei. Preşedintele american Barak Obama nu a putut partucipa la funeralii, din cauza perturbării traficului aerian internaţional.

Mai multe delegaţii oficiale, între care cea a Spaniei, Franţei şi Japoniei nu au putut să ajungă la ceremoniile de comemorare din cauza interdicţiilor de zbor de asupra Europei, introduse de majoritatea ţărilor după erupţia vulcanului din Islanda. Marile companii aeriene aşteaptă ridicarea deplină a interdicţiei, în timp ce vulcanologii islandezi avertizează că activitatea vulcanului Eyjafjallajokull este în creştere.

Liderul belarus Alexandr Lukaşenka a declarat că ţara sa este gata să-l adăpostească pe fostul preşedinte al Kirghistanului, Kurmanbek Bakiev, care a fugit, cel mai probabil în Kazahstan, după înlăturarea sa de la putere. La Bişkek , împotriva lui Bakiev, fraţilor săi şi fostului anturaj prezidenţial au fost deschise dosare penale sub acuzaţia de corupţie şi de ucidere a unor jurnalişti şi politicieni. Noile autorităţi spun că investigaţiile le va face o comisie internaţională independentă. Între timp, s-a anunţat că şefa guvernului interimar Rosa Otunbaeva va fi înaintată la interimatul funcţiei de şef al statului, la referendumul din iulie pentru modificarea Constituţiei.

Presedintele Croatiei Ivo Josipovici, intr-un gest cu mare incarcatura simbolica, a cerut iertare musulmanilor bosniaci si familiilor croatilor bosniaci are au avut de suferit de pe urma razboiului croato-bosniac din 1993-1994. Iosipovici a vizitat localitatile Ahmici si Krizancevo Selo din Bosnia, marcate de violentele interetnice din timpul razboiului. Iosipovici a fost insotit in aceasta calatorie de cardinalul de Sarajevo Vinko Puljic si de muftiul Bosniei, Mustafa Ceric.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a calificat drept „un succes” summitul de la Washington asupra siguranţei nucleare. Obama a spus că toţi cei 49 de şefi de state şi de guvern prezenţi la summit au fost de acord să securizeze materialele nucleare din diferite regiuni ale lumii în următorii patru ani. Preşedintele american a spus că această promisiune este ambiţioasă, dar trebuie pusă în practică, dată fiind gravitatea catastrofală a unui eventual act de „terorism nuclear”. În cadrul summitului, Statele Unite si Rusia au semnat o înţelegere privind reducerea arsenalelor de arme cu plutoniu radioactiv, iar preşedintele Ukrainei a anunţat că ţara sa va renunţa la uraniul imbogăţit care poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radu Benea: Doamnelor şi domnilor, invitatul ediţiei noastre este politologul Andrei Safonov din Bender, redactor-şef al ziarului Novaya Gazeta şi discutăm astăzi despre ultimele evoluţii în cazul jurnalistului independent Ernest Vardanean, arestat pe 7 aprilie la Tiraspol.

Andrei Safonov
Dle Safonov, autorităţile transnistrene continuă să păstreze tăcere pe acest dosar. Tot ce se ştie este că lui Ernest Vardanean i-a fost înaintată oficial învinuirea de „înaltă trădare”, iar Judecătoria supremă din Tiraspol a respins recursul avocatului care ceruse schimbarea măsurii de repritare şi cercetarea lui în stare de libertate. Asta ţinând cont şi de faptul că Ernest are doi copii mici – un băiat de 6 ani şi o fetiţă de 9 luni. Cum aţi comenta decizia instanţei?

Andrei Safonov: „Situaţia rămâne la fel de enigmaitică, pentru că nu au existat asemenea precedente. Şi, desigur, lucrul cel mai alarmant şi care poate stârni o mare neîncredere opiniei publice este că, deocamdată, nu se permite dezvăluirea detaliilor legate de acest caz. Într-adevăr, chiar dacă avocatul s-a obligat în scris să păstreze secretul anchetei, societatea are dreptul să afle foarte concret ce anume i se incriminează lui Ernest Vardanean. Totodată, ea trebuie să poată verifica condiţiile de detenţie, să se convingă că sunt respectate toate drepturile sale şi că asupra lui nu se se exercită presiuni. În caz contrar, această situaţie ar putea fi calificată, desigur, drept o încercare de a-i intimida pe ceilalţi, pentru că în lucrurile tăinuite se se ascunde cel mai mare pericol care poate exista. Dacă lumea ar şti cu ce s-ar putea confrunta, ar putea organiza un sistem de apărare. Dar în cazul dat, dacă dosarul Vardanean rămâne un secret încuiat cu şapte lacăte, sigur că nimeni nu va putea să se simtă în siguranţă. Sper că familia sa va reuşi să găsească un avocat local cu licenţă, dacă asta cere legea, dar să fie un avocat particular, ca să nu depindă aşa de mult de structurile de stat. Sper că vor reuşi”.

Radu Benea: Cum este percepută în Transnistria arestarea lui Ernest Vardanean, în general, de către colegii de breaslă, societatea civilă?

Ernest Vardanean
Andrei Safonov: „Eu aş scoate în evidenţă două aspecte. În primul rând, există o anumită nedumerire şi neînţelegere în legătură cu ceea ce se întâmplă. Într-adevăr, figura lui Ernest Vardanean nu cade sub incidenţa nici a definiţiei de opozant politic, nici a unui spion, din care să poţi să faci un fel de Sidney Reilly transnistrean (Sidney Reilly - celebru spion britanic, sec.19-20). El nu a luat parte la nici un fel de acţiuni publice, eu nu-mi amintesc nici articole pe care le-ar fi dedicat situaţiei politice de la noi şi care ar conţine atacuri virulente sau pur şi simplu atacuri la adresa puterii. În rândul al doilea, am spus deja, există anumite îngrijorări. Sigur, majorităţii oamenilor care nu se ocupă cu lucrul obştesc nu-i pasă. Însă organizaţiile neguvernamentale, mass-media independente, fără îndoială, sunt neliniştite. Şi acestea, în primul rând în cadrul competenţei lor, aşteaptă de la autorităţi explicaţii exhaustive. În ceea ce priveşte un eventual factor extern, eu cred că lucrurile vor evolua în primul rând în funcţie de situaţia internă. Această situaţie sigur este mai proastă decât acum o săptămână, când exista încă speranţa să se verse puţină lumină asupra a ceea ce se ăntâmplă. Acum se observă că o parte cel puţin a grupărilor din structurile puterii e hotărâtă să aducă dosarul până la judecată”.

Radu Benea: Dle Safonov, săptămâna trecută, ambasadorul fedetaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin a calificat arestarea jurnalistului Ernest Vardanean drept un abuz, dar şi un caz ce ar putea să submineze tentativele firave din ultima vreme pentru reluarea negocierilor în reglementarea transnistreană. Să ascultăm reacţia ambasadorului Federaţiei Ruse.

Valeri Kuzmin
Valeri Kuzmin: „În opinia mea, metode cu un asemenea caracter administrativ-represiv nu sunt nişte metode de rezolvare a problemelor cu jurnaliştii. Probabil. Şi probabil că autorităţile transnistrene care au luat o asemenea decizie vă vor oferi o informaţie pentru a justifica această decizie. (…) Sper foarte mult că asemenea episoade, care din păcate se produc de ambele părţi - atunci când au loc anumite arestări, reţineri, acţiuni de protest ale deţinuţilor ş.a.m.d. sunt folosite pentru a spori tensiunile - eu sper că asemenea episoade nu vor influenţa negativ procesul de negocieri. Pentru că procesul de negocieri se află acum într-un stadiu foarte delicat, incipient, când este foarte important ca el să nu fie blocat. Şi eu cred că asemenea episoade, care încing spiritele, nu creează o atmosferă bună de negocieri”.

Radu Benea: Dle Safonov, am auzit cum ambasadorul a spus că negocierile privind reglementarea transnistreană sunt la o etapă delicată. Ar putea avea vreo legătură cazul arestării jurnalistului Vardanean cu procesul reglementării transnistrene?

Andrei Safonov: „De remarcat că procesul de negocieri este blocat deja de patru ani şi fără cazul lui Vardanean. Dar vreau să spun că asta tot ar putea să fie una din versiuni. Dacă cineva şi-ar dori să submineze posibila reluare a negocierilor în formatul 5+2, fie de-o parte, fie de altă parte a Nistrului, atunci se poate modela o situaţie în care o anumită persoană, chiar şi absolut nevinovată, nimereşte în epicentrul unei situaţii foarte bine regizate, inclusiv cu implicarea serviciilor secrete, în care fără să-şi dea seama va interpreta rolul prescris – de a distruge posibila construcţie a procesului de negocieri. În această situaţie, îmi amintesc de cuvintele nemuritoare din romanul lui Iulian Semionov „Şaptesprezece clipe ale primăverii”. Acolo se spunea aşa: „Pastorul Şlag sau chipul său luminos”. În acest caz, posibil, anume Ernest Vardanean a fost ales pentru la rolul celui care să ajungă în centrul scandalului cu spioni, aşa încât părţile să lupte între ele. Unii vor spune: ce fel de negocieri doriţi să avem cu cei care ne trimit spioni, iar ceilalţi vor răspunde: cei fel de negocieri doriţi cu un regim dictatorial, care îi ţine pe jurnalişti după gratii. Ca rezultat, şi unii şi alţii vor fi fericiţi, iar negocierile vor eşua”.

Radu Benea: a fost politologul din Bender Andrei Safonov, oaspetele ediţiei noastre de astăzi.

Nu numai ambasadorul Rusiei, dar şi cel al Statelor Unite la Chişinău, Asif Chaudhry, a luat atitudine faţă de arestarea jurnalistului de la Tiraspol. Ambasadorul american s-a deplasat în stânga Nistrului şi s-a întâlnit cu liderul transnistrean Igor Smirnov. Şeful administraţiei locale a declarat, între altele, potrivit serviciului său de presă, că dosarul lui Ernest Vardanean va rămâne secretizat până la finalizarea anchetei. Smirnov a mai spus că a scopul lui este să asigure drepturile lui Vardanean şi ca ancheta să decurgă conform normelor prescrise.

Asif J. Chaudhry
Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, ambasaroul Statelor Unite, Asif Chaudhry a declarat că l-a informat pe Igor Smirnov că Statele Unite și comunitatea internațională vor monitoriza modul în care sunt respectate drepturile personale și juridice ale ziaristului arestat.

Asif J. Chaudhry: „Da, am discutat şi acest subiect. Am exprimat îngrijorarea în numele guvernului american şi a restului comunităţii internaţionale şi am spus că lumea va monitoriza îndeaproape situaţia pentru a se convinge că drepturile sale personale şi juridice sunt respectate. Şi am dorit să-i aduc la cunoştinţă dlui Smirnov aceste lucruri, ceea ce am şi făcut”, a declarat Europei Libere, ambasaroul american, Asif Chaudhry.

După cum aţi auzit la ştiri, mai multe organizaţii pentru drepturile omului şi libertatea presei, între care Comitetul pentru Protectia Jurnaliştilor cu sediul la New-York şi Reporteri fără frontiere au condamnat arestarea lui Ernest Vardanean.

Cazul Vardanean a fost abordat şi la întâlnirile cu oficialii americani şi europeni pe care vicepremierul moldovean Victor Osipov, responsabil de reglementarea transnistreană, le-a avut într-un turneu întreprins la Bruxelles şi Washington.

Eurodeputatul Cristian Preda a declarat Europei Libere că situaţia va fi discutată în Parlamentul European, iar colegii săi vor continua mişcarea de solidarizare cu Ernest Vardanean. Europarlamentarul crede că arestarea jurnalistului ar semăna cu o tentativă de blocare a negocierilor din partea Tiraspolului.

Cristian Preda
Cristian Preda: „Formatul 5 plus 2 este, din informaţiile de care dispun, subminat în primul rînd de autorităţile de la Tiraspol, de liderii autoproclamatei republici nistrene, pentru că există şi din partea Chişinăului şi din partea Moscovei şi din partea Uniunii Europene, a celorlalţi actori implicaţi în formatul de negocieri, exista disponibilitate. De altfel, văd şi în gestul arestării jurnalistului Vardanean, un gest care exprimă o anumită tentaţie a blocajului, o anumită tentaţie a amînării soluţionării pe calea negocierilor a acestui vechi conflict”.

Şi tot săptămâna trecută, cunoscute personalităţi de la Moscova, între care redactorul-şef al postului de radio Eho Moskvî, Alexei Venediktov, şi politologul Gleb Pavlovski au declarat privitor la arestarea lui Vardanean că orice reţinere a jurnaliştilor în legătură cu activitatea lor profesională este abuzivă şi că serviciile secrete nu ar trebui, în principiu, să se amestece în activitatea jurnaliştilor.

Între timp, avocatul Alexandru Postică, angajat de familia lui Ernest Vardanean a declarat că a epuizat toate căile de acces şi va depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Alexandru Postică: „Având în vedere că nu există nici un remediu efectiv în situaţia lui Ernest Vardanean, având în vedere că se încalcă flagrant Drepturile Omului nu ne rămâne nimic altceva decât să încercăm să depunem o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi să solicităm examinarea în regim prioritar a cererii respective”.

Avocatul spune că nu i se permite să-l apere pe Vardanean, pentru că e vorba despre păstrarea secretului de stat, de aceea apărarea trebuie să deţină obligatoriu licenţă şi cetăţenie transnistreană.

Ernest Vardanean dispune în prezent de un avocat din oficiu. Faptul că nu-şi poate alege un avocat la dorinţă este calificat de unii experţi drept o încălcare gravă a normelor internaţionale de drept, dar şi a legislaţiei transnistrene.

Conform deciziilor anterioare ale CEDO, responsabili de respectarea Drepturilor Omului în regiunea transnistreană se fac Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG