Linkuri accesibilitate

18.04 - Chișinău: Guvernul decide să nu demisioneze


Guvernul ştie cum să acţioneze în situaţia creată, în speţă pentru a asigura îndeplinirea Bugetului de stat și a decis să solicite Parlamentului acordarea de împuterniciri suplimentare.


18 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Guvernul decide să nu demisioneze.

Dan Ionescu: În ciuda loviturii, pe care a primit-o ieri, atunci când parlamentarii s-au pronunţat împotriva privatizării combinatelor de vin şi tutun, Guvernul Republicii Moldova a decis să nu părăsească scena politică şi să rămână pe mai departe la putere. Detalii de la Eleonora Lisnic.

Cabinetul de miniştri, întrunit într-o şedinţă operativă, a respins varianta demisiei sale, luând decizia să-şi continuie activitatea. Într-un comunicat oficial, se arată că, în opinia Guvernului, nu există altă soluţie, luându-se în considerare situaţia dificilă, care s-a creat în urma respingerii de către Parlament a celor 12 proiecte individuale de privatizare. Adoptarea acestor proiecte este ultima condiţie, care se mai cere îndeplinită pentru ca Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială să reia creditarea Republicii Moldova, oprită în toamana anului trecut.

Potrivit comunicatului, în şedinţa Cabinetului s-a constatat, că Guvernul ştie cum să acţioneze în situaţia creată, în speţă pentru a asigura îndeplinirea Bugetului de stat. În primul rând, Guvernul a decis să solicite Parlamentului acordarea de împuterniciri suplimentare. Potrivit Cabinetului Braghiş, competenţele mai extinse i-ar fi necesare pentru mobilizarea tuturor forţelor în continuarea reformelor, lichidarea întreprinderilor ce generează pierderi şi reorganizarea întreprinderilor falimentare, contracararea contrabandei, asigurarea ordinii publice şi o nouă reeşalonare a datoriilor interne şi externe.

Guvernul se angajează să facă tot ce-i stă în puteri pentru reluarea relaţiilor cu organismele financiare internaţionale. De asemenea, să reducă la maxim cheltuielile şi, pe măsura posibilităţilor, să majoreze veniturile, să instituie un control strict asupra acumulărilor la Bugetul de stat şi Fondul social. Guvernul Braghiş îşi mai propune respectarea angajamentelor financiare interne, în primul rând, să asigure plata pensiilor şi a salariilor.

Zilele acestea urmează să fie creată o comisie guvernamentală, care să elaboreze un plan de acţiuni, inclusiv în ceea ce priveşte conlucrarea cu Parlamentul. Deocamdată, Guvernul nu şi-a precizat poziţia faţă de soarta de mai departe a celor 12 proiecte de privatizare.

Surse bine informate afirmă, însă, că premierul Braghiş ar fi solicitat Fondului Monetar Internaţional să accepte suspendarea, pe o perioadă, a punctului din Memorandum referitor la privatizarea acestor întreprinderi.

Cât priveşte atitudinea Parlamentului faţă de aceste proiecte, să precizăm, că astăzi Biroul permanent a exclus chestiunea de pe agenda şedinţelor în plen din săptămâna curentă. Aceasta în timp ce şefii comisiilor parlamentare şi reprezentantul Guvernului pentru relaţiile cu Parlamentul, Victor Creţu, au insistat asupra repunerii în discuţie a proiectelor. Biroul permanent a argumentat, însă, că nefiind adoptată modificarea la Legea despre privatizare, care ar urma să stabilească procedura vânzării întreprinderilor, inclusiv partajarea acţiunilor, o nouă tentativă de a iniţia dezbateri în această problemă n-ar avea nici un rost.

Să reamintim, că recent, în plenul Parlamentului, primul ministru s-a pronunţat în favoarea împuternicirii Guvernului cu dreptul de a adopta acte normative în domeniul economiei. Dacă Legislativul va accepta acestă variantă, soarta celor 12 întreprinderi din industria tutunului şi a vinului va fi decisă nemijlocit de Guvern. În acest caz, deblocarea creditării externe ar depinde doar de Cabinetul de miniştri.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG