Linkuri accesibilitate

Europarlamentarul Cristian Preda anunță o intervenție a delegației române în Parlamentul european pentru eliberarea lui Ernest Vardanean


Trei parlamentari europeni romani, Cristian Preda, Monica Macovei si Traian Ungureanu au lansat un apel pentru eliberarea jurnalistului tiraspolean Ernest Vardanean, cu o listă de semnături în sprijinul solicitării lor.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat Europei Libere că intenţionează sa aducă subiectul în atenţia sesiunii de săptămîna viitoare a Parlamentului European: „cred ca trebuie sa facem presiuni, pentru că este vorba de un jurnalist înainte de toate, este vorba de cineva care şi-a dedicat energia, pasiunea, timpul relatării evenimentelor. Din informaţiile pe care le am este cineva care circula aproape zilnic intre Tiraspol şi Chisinau. Orice jurnalist trebuie apărat şi o facem aici la Parlamentul european în cazul unor jurnalişti din Africa, din Asia, din America Latină ş.a.m.d., şi nu văd de ce nu am face acelaşi gest, un gest natural şi în cazul unui ziarist care încearcă să lumineze situaţia din Republica Moldova, din locul în care trăieşte. E un gest înscris, as zice, foarte firesc, în logica politică a Parlamentului european. Vom interveni. Avem de gînd să facem asta în sesiunea plenară de săptămîna viitoare de la Strasbourg. Vom propune, dacă lucrurile nu sunt ameliorate, pe toate căile pe care le putem aborda, vom propune gesturi clare ale colegilor noştri din Parlamentul European. Am pornit această mişcare de solidaritate cu jurnalistul Vardanean şi înţelegem să urmărim cu atenţie situaţia. Nu vom ceda prea uşor.”

Arestarea lui Vardanean a fost criticată şi de guvernul de la Chisinau si de multe organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv Reporters sans Frontieres.
XS
SM
MD
LG