Linkuri accesibilitate

ChișinEU - intervenții poetice


Confruntarea realității topografice cu revendicările istorizante


Intre 16 si 23 aprilie 2010, sub umbrela Asociaţiei Tinerilor Artisti Plastici Oberliht din Republica Moldova va avea loc o acţiune de redescoperire a Chişnăului condusă de scriitorul bucureştean Razvan Ţupa. Relateză Dumitru Crudu.

Zece scriitori tineri din Chişinău s-au pornit astăzi pe bulevardul Dacia din cartierul Botanica îndrumaţi de scriitorul bucureştean Răzvan Ţupa, pentru a descoperi urbea în care locuiesc şi pentru a scrie texte literare plecînd de la inscripţiile de pe blocuri, denumirile firmelor, logourile publicitare amplasate pe arterele din oraş. Ideea de bază e ca punctul de plecare al poemelor sau povestirilor să se regăsească în viaţa străzii, aşa cum este aceasta consemnată în textele scrise pe pereţii clădirilor sau pe ziduri. Adică declicul care va sta la temelia viitoarelor lucrări literare ar trebui să fie eminamente un produs al realităţii contemporane, care să poată fi în acelaşi timp şi fotografiat.

Criteriul esenţial de care s-a ghidat Răzvan Ţupa cînd a făcut selecţia autorilor a fost talentul. Pe uniii dintre scriitori i-a invitat după ce a citit antologia Noua poezie basarabeană sau le-a lecturat poemele care i-au fost trimise de către tinerii literaţi din Chişinău.

Între 16 şi 23 aprilie, tinerii scriitori vor avea de parcurs trei bulevarde: Dacia, Moscova şi Calea Ieşilor, din trei cartiere ale oraşului. Aceste trasee nu au fost alese deloc întîmplător, pentru că denumirile în sine vorbesc foarte mult despre fiinţa interioară a oraşului, după cum ne-a spus Răzvan Ţupa.

„Cred că imaginea de la care am pornit este a hărţii Chişinăului care seamănă cu o pasăre. Aşa cum sînt aceste direcţii în care vom merge în aceste zile, aşa e şi Chişinăul, e ca o pasăre, cu corpul ei, cu aripile şi, cumva, eu ţin ca în acest proiect să avem toate direcţiile acestea cuprinse, căci, altfel, ar fi ca şi cum ai tăia bucăţi dintr-o pasăre şi ai spune că doar asta e adevărată. În asta stă şi o parte din puterea culturală a Chişinăului de astăzi.”

Acest proiect, în opinia lui Răzvan Ţupa, mai e şi un turnir poetic: „Chiar la aceeaşi oră şi în acelaşi loc doi oameni pot să spună lucruri foarte diferite despre aceleaşi inscripţii de pe stradă.”

Deoarece Răzvan Ţupa e un foarte important poet minimalist, acest proiect mai e şi un atelier de scriere creatoare axat pe ideea de-a descoperi izvorul inspiraţiei în cele mai banale lucruri din jur.
XS
SM
MD
LG