Linkuri accesibilitate

„Puneți la loc sîrma ghimpată” (Constantin Tănase)


„Noi toti l-am ucis pe Iorga” (H-R. Patapievici)

Doua scurte stiri referitoare la Republica Moldova figureaza astazi in presa de la Bucuresti, printre subiectele autohtone: prima, aparuta in ziarul Gandul, se refera la numarul de arme detinute cu acte in regula de fostul presedinte Vladimir Voronin: nu mai putin de 84. El se afla in fruntea clasamentului, in care propriul fiu, Oleg Voronin, ocupa un loc mult mai modest, cu 13 arme inregistrate legal.

In Romania libera poate fi citita o stire desprinsa din ziarul moldovenesc Timpul. Jurnalistul Constantin Tanase si-a intitulat un articol Puneti la loc sarma ghimpata, adica salvati Prutul de moldoveni, si se refera la transformarea in timp record a malului stang al Prutului in groapa de gunoi. Localnicii din zona s-au vazut dintr-o data scapati de supraveghere, odata ce gardul de sarma ghimpata dintre Moldova si Romania a fost demontat de autoritatile de la Chisinau.

In zile de doliu pentru Polonia, Horia Roman Patapievici scrie un comentariu in Evenimentul zilei, pornind de la decenta cu care poporul polonez si-a asumat suferinta, dupa accidentul aviatic in care si-au pierdut viata 96 de demnitari, in frunte cu seful statului. Patapievici a consultat comentariile postate de romani pe forumuri si a constatat compasiune, sobrietate, emotie. Din pacate, nu doar atat, de vreme ce a putut citi si o postare in care se regreta ca in locul oficialilor polonezi nu s-au aflat cei ai Romaniei. Chiar daca nu este caracteristica pentru reactia opiniei publice din Romania, Patapievici crede ca fenomenul nu trebuie minimalizat. In fond, arata articolul sau, si asasinarea istoricului Nicolae Iorga a fost decisa de un numar foarte mic de oameni, dar prin pasivitate ea a fost de fapt asumata de intregul popor. Noi toti l-am ucis pe Iorga”, scrie comentatorul, revoltat de lasitatea cu care, in Romania, adversarul nu este infruntat, ci mai degraba asteptat la cotitura, cum se spune. La tragedia Poloniei, prin care polonezii se înalţă, asist sfâşiat de drama României, prin care românii se coboară”, suna concluzia textului din Evenimentul zilei.

In Romania libera, Alian Mungiu Pippidi polemizeaza cu liderii de opinie care incearca sa bagatelizeze arestarile la varf pe motive de coruptie, din ultima vreme. Refrenul lor este ca avem de a face cu o farsa mediatica, cu un spectacol cu arestari, eliberari dar fara condamnari. Demonstratia din articol este ca si campania antimafia, din Italia, a inceput la televizor si a fost eficienta pentru ca publicul spectacor nu e doar spectator, ci si actor. In functie de ce vede si judeca, voteaza.
XS
SM
MD
LG