Linkuri accesibilitate

Creșterea continuă a șomajului


Ala Șupac (AOFM)
Ala Șupac (AOFM)

Constatare făcută de publicaţia lunară „Realitatea economică”, editată de Centrul Expert-Grup

Nadejda Mazur, de 48 de ani, este de specialitate inginer tehnolog. A devenit şomeră acum 10 ani când fabrica la care lucra a fost transformată în centru comercial. Mai apoi a lucrat în calitate de vânzător consultant într-un supermarket din capitală, experienţă din care însă s-a ales doar cu amintiri neplăcute.

Nadejda Mazur: „Fac ce vor şi nu plătesc cum trebuie, în primul rând, şi nu eşti protejat absolut defel.Te-ai îmbolnăvit? Treaba ta. Nu ţi se plăteşte nimic. Cred că trebuie să-mi fac o profesie în care ar trebui să fie şi protejată social”

Nadejda Mazur spune că a apelat la serviciile Agenţiei municipale de Ocupare a Forţei de Muncă în speranţa să-şi găsească un loc de muncă: „Mă gândeam să plec după hotare dar şi acolo e criză. Nu vreau să-mi las copiii, sunt mari, dar totuşi mai bine să fie lângă mămica. Sper că aici ceva se va schimba. Asta e ultima instanţă la care eu pot să mă adresez. Aş face nişte cursuri şi aş putea să schimb ceva în viaţă, adică să rămân, aici, pe loc, să nu plec”.

Recent, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă a deschis Centrul de Informare despre Piaţa Muncii. Ala Şupac, directoarea Agenţiei, enumeră informaţiile pe care le pot obţine cetăţenii sunând gratuit din orice localitate a republicii la numărul 8000 1000: „Care sunt actele pentru înregistrarea la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, care sunt orele de audienţă, ce cursuri de formare profesională sunt organizate pentru şomeri, informaţia despre ofertele de muncă libere”.

Ala Şupac spune că zilnic Centrul recepţionează în medie o sută de apeluri. Centrul are şi calculatoare şi cabine telefonice, de unde oamenii pot stabili singuri un interviu cu potenţialii angajatori. Agenţia mai organizează şi seminare de informare a cetăţenilor, unde aceştia pot afla, de exemplu, cum să completeze un CV: „Persoanele care nu cunosc cum să completeze un CV, chiar la computerile care le avem aici, în practică pot să experimenteze alături de specialiştii noştri să-şi scrie un CV şi, poate, chiar având informaţia deplină pot imediat din sediul Centrului de Informare să trimită CV-urile la angajatori”.

Deşi creşte calitatea serviciilor pentru cetăţenii care sunt în căutarea unui loc de muncă şi şomajul este în creşte. Este concluzia la care au ajuns experţii Centrului „Expert-Grup”. Experta Ana Popa spune că şomajul a afectat diferit categoriile de populaţie: „Astfel, cea mai afectată a fost populaţia între 35 şi 54 de ani. Aceasta arătând că chiar dacă populaţia mai tânără îşi găseşte mai greu un loc de muncă, ei sunt mult mai flexibili pentru a-şi păstra acest loc de muncă”.

Şomajul îi afectează şi pe cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă peste hotare, constată expertul Alex Oprunenco: „Recent, în Spania, şomajul a atins nivelul de 20 de %, vă daţi seama că asta înseamnă că şi pentru moldovenii care lucrează în Spania, perspectivele de angajare devin foarte sumbre. Putem să ne aşteptăm la o reacţie adversă a populaţiei băştinaşe faţă de imigranţi”.

Experţii centrului analitic „Expert-Grup” sunt de părere că Republica Moldova are nevoie de câţiva ani pentru a atinge nivelul economic anterior crizei, inclusiv la capitolul rata şomajului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG