Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației lansează ideea unor licee regionale


Ministrul Leonid Bujor
Ministrul Leonid Bujor

Reacție la faptul că doua treimi dintre liceele existente în localitățile RM sunt incomplete

Guvernul vrea sa reduca numarul de licee despre care crede ca au fost deschise in ultimii ani acolo unde trebuia, dar şi acolo unde nu era necesar. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, doua treimi dintre liceele existente in prezent sunt incomplete, banii bugetari sunt cheltuiti in zadar, iar calitatea studiilor pe care le ofera aceste institutii este improbabila. In schimb, Ministerul vrea sa deschida licee regionale şi sa puna la dispozitia liceenilor camine şi unitati de transport. Criticii reformei spun insa ca s-ar putea intimpla ca in aceste conditii statul sa cheltuie mai multi bani decat daca ar pastra liceele existente.
Liliana

Valentina Vasilieva, directorul liceului de limba rusa “Prometeu” din satul Copanca, r-ul Cauşeni, spune ca in institutie sunt in prezent doar doua clase de liceu, una cu noua şi alta cu cinci copii. Din cauza numarului redus de candidati, anul trecut liceul nu a deschis o noua clasa liceala. Totuşi, spune Valentina Vasilieva, inchiderea liceului nu ar fi o solutie buna şi iata de ce: “La noi este o situatie specifica. Pina la Cauşeni sunt 30 de km, deci va fi dificil sa-i trimitem pe copii intr-acolo. Mai ales ca drumurile sunt foarte proaste. Daca inchidem clasele de liceu, copii vor merge la şcoala medie din localitatea vecina controlata de autoritatile transnistrene. Alta alternativa nu vor avea. S-ar putea sa-i trimitem pe copii in celalalt liceu din localitate, cel de limba romana. Dar din urma vin clase gimnaziale cu cate 30 de copii. Ce vom face cu ei cind vor ajunge la virsta de liceu?”

Ministerul Educatiei scoate insa in fata un argument greu de contestat - doua treimi dintre liceele existente in localitatile RM sunt incomplete. In 26 dintre acestea sunt clase cu cite cel mult patru elevi. Ministrul educatiei, Leonid Bujor:“Din numarul total de licee, doar 146 au 50 şi mai multi elevi. Avem insa centre raionale unde activeaza institutii rezidentiale. in baza acestor institutii, se pot crea licee regionale. Vom avea şi calitate, şi economie. Ar fi mult mai uşor sa le asiguram cu cadre pregatite. Unde sunt doar patru copii in clasa, despre ce calitate de invatamint se poate vorbi.”

Iata insa replica Valentinei Vasilieva, directorul de liceu din Copanca, Cauşeni: “Unde sunt mai putini copii in clasa, acolo calitatea studiilor nu este mai proasta, ci dimpotriva. Şi economia se poate face altfel decit sa inchidem liceul – sa platim mai putin profesorilor care lucreaza in clase incomplete.”
Mai multi preşedinti de raion carora ministrul educatiei le-a prezentat astazi la guvern noua intentie s-au aratat neincrezatori ca reorganizarea işi va atinge scopul.

Iurii Rusu, preşedintele raionului Ocnita: “La momentul de fata, cind multi copii nu sunt supravegheati de parintii plecati peste hotare şi sa-i transportezi dintr-o localitate in alta – vor aparea probleme. In al doilea rind, o sa sufere aspectul intelectual al satului. O sa ramina in afara suistemului multi profesori.”
Alti, insa, spun ca alta solutie mai buna nu exista. Anatolie Chetraru, preşedintele raionului Hinceşti: “Este clar ca cetateanu vrea ca toate serviciile sa fie linga el. De aceea, se opun la astfel de reforme. Dar cu ce sa intretii aceste institutii, daca bani nu sunt? Noi trebuie sa mergem pe regionalizare. Şi spitalele trebuie sa fie regionale.”

O alta masura pe care o are in vedere Ministerul Educatiei este desfiintarea şcolilor medii de cultura generala, care, conform unor angajamente mai vechi, urmau sa fie inchise inca in anul 2005. Pentru a duce la capat reforma, ministrul Bujor a dispus interzicerea admiterii in aceste institutii, ceea ce inseamna ca anul acesta este ultimul in care absolventii unei şcoli medii vor mai putea fi admişi la universitati. In continuare, universitatile vor inscrie la studii doar posesorii diplomelor de bacalaureat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG