Linkuri accesibilitate

Obiectiv diplomatic: problema transnistreană pe lista de priorități a politicii europene


Victor Osipov la întîlnirea cu Štefan Füle, comisarul european pentru extinderea UE, ieri la Bruxelles
Victor Osipov la întîlnirea cu Štefan Füle, comisarul european pentru extinderea UE, ieri la Bruxelles

Victor Osipov la Bruxelles: „suntem aici, pentru a da o vizibilitate mai mare problemei transnistrene astfel încât ea să fie dezbătută mai intens în dialogul cu Rusia, cu Ucraina, cu SUA”.


Vicepremierul Victor Osipov este intr-un turneu diplomatic la Bruxelles si la Washington unde poarta convorbiri legate de problematica transnistreana. Un subiect de discutie cu interlocutorii sai occidentali îl constituie problemele respectarii drepturilor omului in regiunea transnistreana si, in acest context, este discutata si situatia jurnalistului si politologului de la Tiraspol, Ernest Vardanean, arestat de serviciile de securitate ale regiunii separatiste pentru „inalta tradare si spionaj”. Ii spunem bună dimineața dl-ui Victor Osipov aflat in capitala Belgiei.

Europa Liberă: Aţi avut o zi plină la Bruxelles, o agenda incarcata, cu mai multe întâlniri cu demnitarii europeni. Ce aţi reuşit sa discutati la concret?

Victor Osipov: Într-adevăr a fost o zi cu un program foarte consistent. M-am intalnit cu dl Štefan Füle, comisar pentru extindere şi politica de vecinătate, dl Hugues Mingarelli, director general adjunct al DG Relex, Comisia Europeană, dna Helga Schmid, șef al unităţii politice, Secretariatul General al Consiliului UE, dl Ioan-Mircea Pașcu, vicepreşedintele Comitetului AFET, Parlamentul European şi dl Cristian Bușoi, membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţii cu Republica Moldova. Voi remarca sustinerea deschisa al tuturor demnitarilor pentru a reveni la masa de negocieri.

Europa Liberă: Cât interes ar exista din partea interlocutorilor oroccidentali pentru reluarea procesului de negocieri „5+2”?

Victor Osipov: Răspunzând la întrebarea dvs. voi remarca suportul total şi foarte deschis al tuturor oficialilor cu care am discutat aici pentru efortul autorităţilor moldoveneşti pentru a relua negocierile oficiale în problema transnistreană.

Europa Liberă: Pentru când s-ar putea întâmpla acest lucru, ma refer la reuniunea in formatul „5+2”?

Victor Osipov
: Nu poate fi trasat un termen, ştim că în cadrul ultimei întâlniri în formatul „5+2” de la Viena, în 1-2 martie, toate părţile şi-au asumat obiectivul ca pe parcursul anului 2010, după o pauză de 4 ani, negocierile să fie reluate. Insa având în vedere şi declaraţiile ulterioare care au fost făcute din partea autoritatilor de la Tiraspol, nu cred că trebuie să ne cream iluzii. Trebuie să muncim în continuare pentru a convinge partea transnistreană şi pentru a fi formulată o agendă clară pentru reluarea negocierilor. O sa vedem la Astana sau dupa reuniunea de la Astana cum evolueaza situatia.

Europa Liberă: Dle Osipov, aproximativ într-o lună preşedinţii Rusiei şi Ucrainei s-ar putea întâlni pentru a semna un acord privind reglementarea transnistreană, cunoaşteţi mai multe despre continutul acestui document şi de ce doar aceşti doi preşedinţi?

Victor Osipov: Nu este o noutate faptul că Rusia şi Ucraina au încercat si anterior să identifice poziţii comune vizavi de problematica transnistreană, de aceea s-ar putea şi de această dată să fie exprimată o asemenea poziţie. Principalul element este care va fi poziţia respectivă? Am discutat despre acest lucru, el este în atenţia factorilor europeni, şi s-a pronunţat ideea că dacă poziţia Rusiei şi Ucrainei va fi una în corespundere cu principiile de bază, care sunt suţinute de toţi mediatorii si observatorii indepenenţi, a integrităţii teritoriale a Moldovei şi perspectiva unui statut special de autonomie, bazat pe acest principiu, dacă vor fi respectate interesele Republicii Moldova, iar abordarea va fi una de tip european, atunci această declaraţie ar putea fi de ajutor.

Europa Liberă: Între timp, ieri, ambasadorul Rusiei la Chişinău, dl Valeri Kuzmin, a subliniat că Moscova pledează pentru principiul egalităţii între părţile aflate în conflict, principiu cu care, din câte cunosc, nu sunt de acord Chişinăul şi ceilalţi mediatori şi observatori la negocieri. Va accepta Kievul cererea Moscovei de a pune pe picior de egalitate Tiraspolul şi Chişinăul?

Victor Osipov
: Aş mai adăuga doar un lucru, nu trebuie să observăm doar intensificarea relaţiei dintre Moscova şi Kiev. La ora actuală avem un dialog foarte susţinut si o serie de evenimente pe linia UE-Ucraina. Din cîte cunosc se activează şi interacţiunea noilor autorităţi de la Kiev cu guvernul Republicii Moldova. Situaţia este cu mult mai complexa.

Iar în ceea ce ţine de statutul de egalitate al părţilor, nu este o chestiune nouă şi poziţia autorităţilor moldoveneşti se rezumă la faptul că acest statut este valabil şi trebuie să fie înţeles ca o condiţie pentru părţi în calitatea lor de participanţi la procesul de negocieri şi nicidecum în alte ipostaze. Nu poate fi pus pe picior de egalitate un stat recunoscut la nivel internaţional, cum este Republica Moldova si care cuprinde si regiunea transnistreana, nu poate fi pus pe acelasi picior de egalitate cu Tiraspolul. Nici nu se vorbeşte despre aşa ceva. Se vorbeşte că în procesul de negocieri părţile trebuie să aibă posibilităţi egale de a se pronunţa, de as expune argumentat punctul de vedere ceea ce în principiu, nu poate fi contestat.

Europa Liberă: Dle Osipov, la Chişinău s-au făcut auzite voci care spun că arestarea lui Ernest Vardanean, jurnalistul de la Tiraspol, este o acţiune premeditată a autorităţilor de acolo, menită să torpileze procesul de negocieri cu Chişinăul.

Victor Osipov: Noi am spus şi înainte că incidentele care s-au înteţit în ultima vreme în zona de est a Republicii Moldova sunt o reacţie la actiunile pozitive ale guvernului moldovean, o reacţie din partea acelor cercuri care nu sunt de de acord cu faptul că noi creem perspective ca negocierile să avanseze şi, eventual, să dea rezultate. Nu, evident. Trebuie să fim conştienţi, nu toată lumea din regiunea de est este de acord cu o asemenea evoluţie Insă aş vrea să reiterez, şi acest lucru îl susţin şi factorii cu care m-am întâlnit aici, la UE, ca în asemenea cazuri cum e si cel al jurnalistului Vardanean trebuie să acţionăm fără emoţii şi să ne abţinem de la declaraţii care ar „înrăi” serviciile speciale din Transnistria şi ar complica soarta lui Ernest, atat in calitatea lui actuala si regretabila de detinut, cat si in ceea ce priveste sansele lui de a fi eliberat.

Europa Liberă: Ce ar fi mai eficient pentru eliberarea sa, presiuni oficiale din exterior sau din partea societăţii civile?

Victor Osipov: Cred că instrumentele care sunt deja folosite sunt multiple, unele ţin de obişnuitele adresări oficiale către toate părţile implicate în negocieri, altele mai puţin oficiale, se acţionează pe mai multe direcţii. Ceea ce este extrem de important, şi ar trebui toată lumea să înţeleagă că faptul că noi nu putem să acţionăm agresiv, pentru că probabil dacă cineva ar urmări scopul de destabilizare, atunci prin asemena acţiuni noi i-am da satisfacţie şi nu avem dreptul să facem acest lucru.

Europa Liberă: Refuzul Moscovei să comenteze cazul Vardeanean, cum îl calificaţi?


Victor Osipov: Nu ştiu dacă aţi auzit în general comentarii la acest caz...

Europa Liberă: Da, ieri ambasadorul Rusiei, Valeri Cuzmin a spus că el refuză să comenteze acest caz.


Victor Osipov: Înseamnă că ambasadorul nu are mandat şi nu are suficient informaţie. Un ambasador poate vorbi doar în limita instrucţiunilor pe care le are şi a misiunii pe care o are de la organele centrale ale diplomaţiei lor. Mie mi se pare o abordare responsabilă, abordarea care evită declaraţiile pripite.

Europa Liberă: Dvs urmează să plecaţi de la Bruxelles la Washington, în ce scop?

Victor Osipov: Astăzi şi mâine dimineață mai avem aici program după care ne deplasăm la Washington, unde vom purta consultări bilaterale în ceea ce priveşte problema transnistreană.

Europa Liberă: Poziţia SUA în reglementarea transnistreană, cum o vedeţi?

Victor Osipov: Autorităţile Republicii Moldova, am discutat acest lucru aici la Bruxelles şi îl vom discuta si la Washington, consideră că rolul UE şi al SUA trebuie crească în procesul de reglementare şi ne gândim şi cum se poate întâmpla acest lucru pentru că ambele părţi au doar statut de observatori iar modificarea acestui statut este o chestiune destul de dificilă. Cred că sunt o sumedenie de alte posibilităţi ca asemenea supraputeri sa se implice in reglementarea transnistreana.

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Victor Osipov: Ca de exemplu, sporirea sprijinului pentru măsurile de consolidare a încrederii, sporirea asistenţei cu expertiză şi asistenţei financiare pentru proiectele de dezvoltare în raionele de est, menită să rezolve problemele populaţiei de acolo, ridicarea pe lista de priorităţi a politicii externe europene a problemei transnistrene.

Europa Liberă: Să înţelegem că nu este o prioritate?


Victor Osipov
: Este o prioritate, eu vorbesc despre faptul că ea, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie ridicată mai sus. Partenerii noştri europeni ne-au asigurat că este o prioritate deja pe agenda externă a UE, dar de aceea noi suntem aici, pentru a da o vizibilitate mai mare problemei transnistrene astfel încât ulterior ea să fie dezbătută mai intens în dialogul cu Rusia, cu Ucraina, cu SUA, dar si cu Republica Moldova. Pentru ca suntem într-un intens proces de negocieri pentru acordul de asociere R. Moldova-UE, un acord privind liberalizarea vizelor şi aici tot există posibilităţi ca factorul transnistrean să fie luat în calcul pentru ca Republica Moldova să obţină o asistenţă mai puternică anume în această direcţie din partea Uniunii Europene.

Europa Liberă: Multumim. La intrebarile Europei Libere a raspuns vicepremierul Victor Osipov.
XS
SM
MD
LG