Linkuri accesibilitate

Relațiile americano-ruse sub o zodie bună


Diplomatul american William Burns
Diplomatul american William Burns

Declarații făcute la Washington de William Burns, secretar de stat adjunct pentru problemele politice.


Secretarul de stat adjunct pentru probleme politice, William Burns credă că noul acord START de reducere a armelor nucleare strategice ar putea sta la baza unei relaţii mai „mature” între Statele Unite şi Rusia.
Fost ambasador la Moscova, Burns este unul din arhitecţii strategiei administraţiei Obama de „relansare” a relaţiilor cu Rusia. Ileana Giurchescu are mai multe detalii
:

Vorbind la Centrul pentru Progres al Americii, la Washington, Burns a ţinut să precizeze că în relaţia cu Rusia, administraţia Obama adoptă o strategie separata pentru fiecare problemă în parte: „nu ne-am inchipuit niciodată că zone în care cooperăm fără probleme ar putea fi izolate de subiectele controversate din relatiile noastre, a spus William Burns, dar strategia este inversă: problemele nu trebuie să impiedice progrese in zonele de consens.”

Iar în opinia lui Burns, semnarea noului tratat START este rezultatul, fericit, al acestei strategii iar preşedinţii Obama si Medvedev au facut progrese remarcabile în relansarea relaţiilor americano-ruse, reuşind să depăşească fricţiunile şi frustrările fostelor administraţii.

Negocierile START vor reprezenta un model pentru viitoare tratative pe teme si mai controversate, cum ar fi programul nuclear iranian.

Relansarea relaţiilor nu trebuie interpretată drept o abdicare a Statelor Unite de la standardele sale morale.
Nu de puţine ori, noua administraţie Obama a fost criticată că în relaţia cu Rusia închide un ochi când este vorba de încălcarea drepturilor omului sau agresiuni teritoriale: „Statele Unite, a subliniat Williams Burns, vor continua să lupte pentru interesele lor, care includ respectarea drepturilor omului şi a legii în lumea întreagă.”

Ca exemplu, Burns a reamintit că şi astăzi, Statele Unite şi Rusia au poziţii diametral opuse când vine vorba de statutul regiunilor separatiste din Georgia.

Dar, în același timp, înaltul diplomat american susţine, că relaţiile americano-ruse nu au mai fost de mult într-o zodie atât de bună, în care şansele depăşesc ca număr problemele.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG