Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Reflecţii după alegerile din Ungaria


Viktor Orban liderul partidului FIDESZ, cîștigător al alegerilor din Ungaria
Viktor Orban liderul partidului FIDESZ, cîștigător al alegerilor din Ungaria

Europa trebuie să oprească ascensiunea extremismului rasist în Ungaria


În jurnalul său de corespondent de astăzi, William Totok ne vorbeşte despre noi realităţi în Ungaria, ţara care a fost cea mai veselă baracă în lagărul răsăritean…

Pe vremea comunismului Ungaria era considerată „cea mai veselă baracă din lagărul răsăritean”. 20 de ani după prăbuşirea dictaturii colectiviste, ţara aceasta s-a transformat într-o casă întoxicată de naţionalism. Rasişti militanţi luptă cu coctailuri Molotov contra „disoluţiei“ naţiunii, iar pseudodemocraţi se inspiră din „istoria milenară“ a maghiarilor.

Ceea ce în 1990 se manifesta doar prin sloganuri antisemite, scrise pe ziduri, s-a transformat după 20 de ani într-un adevărat potop. Extremiştii de dreapta din partidul Jobbik, împreună cu simpatizanţii lor din Noua Gardă Ungară, luptă deschis contra homosexualilor, romilor şi evreilor. Ei atacă violent cartierele locuite de romi, militează pentru refacerea Ungariei Mari şi cer alipirea provinciilor locuite de maghiari în ţările vecine, România, Slovacia, Ucraina şi Serbia. Pentru realizarea acestui obiectiv, ei mobilizează tineri din aceste ţări, supunîndu-i unui adevărat instructaj paramilitar.

Tăcerea partidului naţional-populist FIDESZ a contribuit la ascensiunea predicatorilor urii. Într-un soi de misionarism îndreptat contra socialiştilor postcomunişti, aflaţi la guvernare, FIDESZ-ul nu s-a opus retoricii belicoase a partidului Jobbik. Dimpotrivă. Viitorul premier Viktor Orbán s-a dedat la un populism naţionalist care a dat extremiştilor senzaţia că FIDESZ-ul ar fi un soi de aliat în lupta contra socialiştilor postcomunişti şi că cele două formaţiuni ar putea deveni chiar partenere la guvernare.

Slavă domnului, asta nu se va întîmpla, deoarece FIDESZ-ul a obţinut majoritatea absolută. Dar asta încă nu este un motiv de bucurie.

Multă vreme Europa a închis ochii în faţa evoluţiei politice din Ungaria şi nu a protestat ca şi atunci cînd adepţii naţionalişti ai lui Jörg Haider au fost catapultaţi în guvernul de la Viena.

În anumite privinţe, FIDESZ-ul i-a depăşit pe haiderieni printr-un naţional-populism deşănţat şi condamnabil. A sosit, însă, timpul ca Europa să se debaraseze de ochelarii de cal şi să privească mai atent la ceea ce se-ntîmplă în Ungaria.
XS
SM
MD
LG